Nakon što smo se nauživali "kripne" hrane, osobito ako smo u tome malo pretjerali, baš će nam dobro doći nešto jednostavno, toplo, na žlicu. Poput jote, starinskog, naoko pomalo sirotinjskog jela koje se, ako se pripremi kako treba može promaknuti u pravi specijalitet. I to specijalitet koji će vas preporoditi: sadrži kiseli kupus i grah, dvije namirnice na glasu kao blagotvorne za organizam, a osobito za probavni sustav (nemojte da vas one neugodne nuspojave zavaraju!). Skuhajte dobru staru jotu i oporavite se, a uz to ćete i guštati. U slast!
Jota
Sastojci:
200 grama graha
200 grama suhog mesa
500 grama kiselog kupusa
2 žlice ulja
1 glavica luka
lovorov list
crvena paprika
par zrna kima (po želji)
sol, papar u zrnu
Priprema:
Grah namočite preko noći pa ga skuhajte u posoljenoj vodi sa žličicom sode bikarbone (možete ga skuhati i bez prethodnog namakanja, samo će nešto duže trebati da se skuha). Skuhajte suho meso.
Nasjeckajte luk pa ga prodinstajte na ulju, kad svene dodajte mu kiseli kupus koji po želji možete malo isplahnuti vodom. Prekrijte kupus vodom, dodajte sol, papar, papriku i lovor pa dodajte vode i kuhajte polupoklopljeno.
Kad je grah napola kuhan, procijedite ga i ubacite u kupus. Dodajte skuhano i narezano suho meso. Po želji dodajte narezani krumpir ili ječam, možete dodati i žlicu koncentrata rajčice. Kuhajte sve zajedno dok grah ne omekša.
Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....