Jedna od delikatesa baš savršenih za hladno vrijeme je buncek. Slastan, prožet neodoljivim mirisom dima i - ako se pripremi kao treba - tako mekan da se topi u ustima. Upravo je ova zadnja stavka najzeznutiji dio pripreme (dobrog) bunceka: ponekad štošta pođe po zlu, a rezultat je žilav i gumast. Kako biste bili sigurni da će vam buncek biti baš savršen, osim kvalitetnog suhomesnatog proizvoda trebat će vam i strpljenje - jer u ovom slučaju nema prečica, bunceku jednostavno morate osigurati dovoljno vremena za termičku obradu. Postoje, doduše, mali trikovi koji osiguravaju da meso u konačnici bude mekše, no što je sigurno, sigurno je, stoga ako se spremate na pripremu bunceka, odvojite par sati vremana. Isplatit će se. U receptu koji vam predlažemo, buncek se najprije skuha, a zatim se zapeče, pa je u konačnici iznutra savršeno mekan, a izvana ima finu koricu. Pratnja su mu zapečeni kiseli kupus i restani krumpir. Teško da može bolje...
Pečeni buncek s kiselim kupusom
Sastojci:
1 buncek
2 glavice luka
pola glavice češnjaka
par zrna papra
žčičica mažurana
5-6 krumpira
500 g kiselog kupusa
4 žličice crvene paprike
3 žlice svinjske masti
sol
Priprema:
Operite buncek i stavite ga kuhati s jednom glavicom luka, češnjakom i paprom u zrnu. Nakon što voda provrije, smanjite vatru i kuhajte između sat i sat ipo, ovisno o veličini bunceka.
Kad je buncek kuhan, izvadite ga iz vode i osušite. Upalite pećnicu na 210 stupnjeva. Buncek plitko zarežite u križ uzduž i poprijeko pa utrljajte mažuran (ili drugi začin po želji) te ga premažite s dvije žlice masti. Stavite ga peći na otprilike pola sata, povremeno ga zalijte vlastitim sokom.. U međuvremenu začinite kiseli kupus s 2 žličice crvene parike, po želji ga prethodno malo isperite. Pred kraj pečenja izvadite buncek iz posude, na dno stavite kiseli kupus, smjestite buncek na kupus i još malo zapecite.
Dok se buncek peče skuhajte krumpir u kori, ogulite ga pa ga narežite na ploške. Rastopite preostalu svinjsku mast, na njoj lagano prepržite luk narezan na listiće, dodajte krumpir, pospite ga crvenom paprikom i posolite. Kuhajte uz miješanje dok se lagano ne zapeče. Poslužite s buncekom i kiselim kupusom.
Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....