Overlay
rezultat eksperimenta

Sasvim posebna torta ima najkremastije središte, a uopće nema koru: dobili smo recept za desert koji obožavaju mlijuni

Piše Stil
Foto iva horvat
24. siječnja 2023. - 20:22

Torta od sira upravo je ono što nam treba za razvedriti dosadan zimski dan. Tko joj uopće može odoljeti, čak i bez zime i dosade? Ako ste raspoloženi za isprobati nešto novo, predlažemo vam da umjesto uobičajenog cheesecakea u njujorškom stilu  ispečete baskijsku tortu od sira, kolač nježne teksture nalik na puding i zapečenog, karameliziranog vrha.

Popularan pod nazivom Burnt Basque cheesecake, ovaj je desert dobio svoje inačice s potpisom mnogih slavnih chefova, pa tako možete pronaći recepte Nigelle Lawson i niza njenih kolega, no izvorni autor je kuhar Santiago Rivera iz španjolskog San Sebastiana. Rivera je 1990. u restoranu La Viña, smještenom u srcu baskijske regije, odlučio napraviti eksperiment: svakog dana napraviti novu vrstu kolača. U tom nizu slastica najbolje je reakcije dobila njegova torta od sira.

Posebnost baskijske torte od sira je i to što nema uobičajenu podlogu - zapravo nema nikakvu - te to što se kratko peče na visokoj temperaturi, uslijed čega površina dobije pomalo zagorenu koricu, dok središte ostaje delikatno i kremasto.

Predivan baskijski cheesckae pronašli smo na profilu Ive Horvat, Bead It On, a njena je verzija lijepo aromatizirana vanilijom i limunom. Iva je rado podijelila svoj recept s našim čitateljima, a u nastavku ćete pronaći i video.

Baskijska torta od sira

Sastojci 
(za kalup 18fi)

600 g krem sira 

45 g kiselog vrhnja

180 g šećera

4 jaja

400 ml slatkog vrhnja

Aroma vanilije

Korica limuna (može i aroma)

1 žlica kukuruznog škroba

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220° Celzija. Kalup 18fi obložite papirom za pečenje (lakše će prijanjati ako ga najprije dobro namočite i izgužvate pod vodom).

Špatulom (nipošto mikserom!) izmutite krem sir, vrhnje i šećer. Dodajte jedno po jedno jaje i također dobro sve sjedinite.

Zatim dodajte aromu vanilije, limun koricu i slatko vrhnje. Kad ste i to sjedinili, prosijte u smjesu žlicu škrobnog brašna. Prelijte smjesu u kalup i pecite otprilike 45 minuta.

Nakon pola sata pratite kolač jer je svaka pećnica drugačija, ali gore bi trebao biti gotovo potpuno crn, a kada ga protresete trebao bi se migoljiti. Cheesecake potpuno ohladite, poslužite samog ili uz neki voćni ili čokoladni preljev.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

19. travanj 2024 01:11