Overlay
neodoljivo

Pripremite ‘čarobni‘ slatkiš iz Narnijskih kronika, poznat i u našim krajevima: postupak je malo ‘pepav‘, ali rezultat ga opravdava!

Piše Stil
Foto Shutterstock
24. siječnja 2021. - 11:43

Obožavatelji Kronika iz Narnije vjerojatno se sjećaju scene u kojoj jedan od dječaka od opake Bijele Vještice zatraži 'turkish delight', odnosno ratluk. I dobije ga, u prekrasnoj srebrnoj plitici. I to kasnije, naravno, zažali.

Bez obzira na pomalo opake konotacije koje zbog te scene - a i zbog činjenice da sadrži brdo šećera - vežemo uz taj slatkiš, odlučili smo iskopati recept. I uspjeli smo.

Postupak je, naravno, jednak kao i kod bilo kojeg drugog recepta za ratluk i, da, razočarat ćemo vas, uključuje dugotrajno kuhanje. Sastojci su također manje više isti, osim što ovaj 'čarobni ratluk iz Narnije' sadrži pistacije, a ne, kako je u našim krajevima uobičajeno, orahe. Bez obzira na sve, napravite ga gledajući Kronike iz Narnije - seriju ili film, kako vam drago. 

Čarobni ratluk iz Narnije

Sastojci:

380 grama šećera

455 mililitara vode

1/2 žličice vinskog kamenca

95 grama kukuruznog škroba

150 mililitara vode

1 šalica pistacija

2–4 žličice ružine vode

kap ružičaste prehrambene boje

šećer u prahu za posipanje

maslac ili ulje za podmazivanje 

zdjela hladne vode

Priprema:

Namažite maslacem dvije četvrtaste posude za pečenje dimenzija 20 x 20 centimetara. U posudu za kuhanje srednje veličine stavite šećer, vinski kamenac i 455 mililitara vode. Miješajte na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi. Dok čekate da šećer zavrije (ne prije, jer bi se stajanjem moglo previše zgrudati) u drugoj posudi pomiješajte kukuruzno brašno i 200 mililitara vode dok ne nastane glatka pasta, a zatim ga hitro dodajte smjesi šećera i vode.

Kuhajte na umjerenoj vatri minutu-dvije. Kad zakipi, smanjite vatru na najnižu pa počnite drvenom žlicom miješati u istom smjeru sljedećih 40-50 minuta, dok se smjesa ne zgusne i jasno povuče s rubova posude. Zagrabite malo smjese i spustite je u hladnu vodu. Trebala bi ostati u komadu i biti mekana na dodir.

Ako je tako, ulijte aromu ruže pa prehrambenu boju. Miješajte još minutu na laganoj vatri. Umiješajte pistacije pa smjesu prebacite u pripremljene posude za pečenje. Lijepo rasporedite pa pustite da se ohladi. Pospite šećer u prahu na dasku za rezanje i pospite ga još po slastici. Pospite ga i po nožu nakon svakog reza. Slatkiš narežite na kocke.

22. travanj 2024 21:27