Overlay
paris-brest

Prekrasan kolač koji rješava barem tri problema vezana uz Valentinovo: romantična verzija kultne slastice puna je neodoljive kreme i hrskavog tijesta

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Shutterstock
11. veljače 2021. - 13:21

Hvata li vas nervoza jer se bliži Valentinovo, a vi nemate pojma što pokloniti, koji kolač napraviti ili s kim provesti dan koji bi trebao slaviti ljubav i slične nježne osjećaje? Imamo rješenje za sva tri problema. Napravite kolač tako savršen da može poslužiti kao poklon, zapravo, tako dobar da vas neće biti briga s kim ćete ga pojesti. Donosimo romantičnu verziju kultnog klasika Paris- Brest.

Romantični Paris-Brest

Sastojci za tijesto:

250 mililitara vode

200 grama brašna

100 grama maslaca

1 prstohvat soli

4 jaja

Sastojci za kremu:

8 žumanjaka, na sobnoj temperaturi

250 grama šećera

250 grama maslaca, omekšanog

praline pasta* (ili maslac od orašastih plodova)

Za ukras:

100 grama ljuštenih badema

1 žumanjak

50 grama šećera u prahu

maline

Postupak:

Za choux tijesto u posudu debljeg dna stavite maslac, sol i vodu pa prokuhajte. Maknite s vatre i dodajte brašno i snažno promiješajte drvenom žlicom. Nastavite kuhati uz miješanje 2-3 minute. Ostavite da se hladi 5 minuta pa tijestu pomalo dodajte lagano istučena jaja. Miješajte dok ne dobijete gusto, sjajno tijesto. Prebacite ga u slastičarsku vrećicu pa na masnom papiru u posudi za pečenje iscrtajte kolutove. Premažite ih razmućenim žumanjkom i pospite listićima badema. Pecite na 180 stupnjeva dok se tijesto ne napuhne i dobije lijepu boju.

Alternativno, od tijesta napravite jedan veliki kolut: najprije za bazu iscrtajte dvije kružnice, a zatim preko njih još jednu do dvije, dok ne potrošite tijesto.

Za kremu kombinirajte šećer sa 100 mililitara vode,  savite na jaku vatru, pustite da zavrije i kuhajte dok temperatura ne dosegne 121 ° C . Za to vrijeme istucite žumanjke. Kad šećer dosegne 121 stupanj Celzija, polako ga prelijte preko jaja, uzlagano miješanje mikesrom, a kad dodate sav šećer pojačajte brzinu.

Ovaj se postupak koristi kako bi se izbjegla upotreba sirovih jaja i kako bi se sav šećer rastopio, a krema bila gušća. Ako nemate slastičarski termometar, je li šećer dovoljno kuhan možete provjeriti tako što ćete uz pomoć žličice malu količinu ubaciti u hladnu vodu. Brzo ga izvadite i pokušajte napraviti kuglicu. Ako je čvrsta, ali se ipak da spljoštiti, dobro je. Ako vam se ne da gnjaviti, samo istucite žumanjke sa šećerom kao što inače radite.

Smanjite brzinu miksera na srednju i dodajte maslac. Miješajte dok ne postane glatko i kremasto. Dodajte pastu od pralina ili orašastih plodova malo po malo, provjeravajući snagu okusa. Ako ćete uz kremu poslužiti i maline, ne treba vam ga puno. Gotovu kremu prebacite u slastičarsku vrećicu i stavite u hladnjak da se stisne.

Potpuno ohlađene kolutove tijesta prerežite i nadjenite hladnom kremom. Po želji ukrasite malinama ili sličnim voćem pa sve pospite šećerom u prahu.

*Za pastu od pralina trebat će vam 100 grama šećera, 50 mililitara vode i 50 grama lješnjaka. Najprije tostirajte lješnjake pa ih ogulite, pa napravite karamel i prelijte je po prženim lješnjacima. Ostavite da se potpuno ohladi pa razbijte na komade, koje zatim ubacite u blender. Blendajte dok ne dobijete pastu. Višak paste čuvajte u hladnjaku i dodajte kolačima ili pahuljicama, prelijte po palačinkama, tortama, sladoledu...

16. travanj 2024 21:41