Overlay
promo

Posjetili smo Lovački dom Zlatna greda Hrvatskih šuma u srcu Baranje i uživali u specijalitetima, vinu i predivnoj prirodi. Dobili smo i recepte!

Piše Tanja Šimundić Bendić
Foto Duje Klarić/Cropix
16. prosinca 2022. - 10:52

Zima na pragu, peć na drva, kulen, kobasice, slanina, zasoljeni čvarci za degustaciju dok se meso divljači i čobanac krčka u loncu, a šaran na rašljama dimi i peče istovremeno, uz čašu vina za društvo okupljeno oko stola, eh što volimo Baranju i njene ljepote. Ovoga puta vodimo vas na hrvatski sjeveroistok u kraj koji se opravdano gledano i po vinskoj kapljici drži kao najbogatiji na našem kontinentu. Već nekoliko godina Baranja je hit među Dalmatincima, mami na posjet, navodi na razgovore tipa ‘e moram što prije otići gore kada već svi toliko o njoj pričaju‘. Pa smo vođeni tom idejom otišli i mi, kako bi za vas istražili zašto je Baranja brojnima postala toliko intrigantna.

image
Duje Klaric/Cropix

Dakle, imate li nekoliko dana odmora krenite u pravcu Osijeka, a onda nakon prelaska mosta preko Drave usmjerite se na sjever. Idemo u avanturu, u srce gustih baranjskih šuma, u centar najvećeg hrvatskog lovišta na krupnu divljač, odnosno jelena običnog. Za smještaj smo ciljano odabrali Lovački dom Zlatna greda Hrvatskih šuma, smješten 30-ak kilometara od Osijeka, u neposrednoj blizini dvorca Tikveš i Parka prirode Kopački rit. Pripremite se za nešto neočekivano za sve koji žive u gradskom okruženju, ovdje buka uobičajena nam svakodnevna staje, i mijenja je tišina i mir netaknute prirode. Pa ako budete strpljivi već s prozora i balkona Zlatne grede možete vidjeti jelene i divlje svinje kako lagano prolaze preko obzorja. Ali to vam je Baranja.

image
Duje Klaric/Cropix

-Znate li što znači riječ Baranja - pita nas Zoran Vorkapić, komercijalist za turizam i ugostiteljstvo Zlatne grede.

Brzo saznajemo, Baranja u korijenu nosi naziv majka vina, što već u startu opisuje njenu suštinsku karakteristiku i potencijal. Vorkapić odmah navodi i drugi kuriozitet, područje Baranje ima sunčanih dana isto koliko i Dubrovnik. I ne samo to, u neposrednoj blizini Lovačkog doma Zlatna greda nalazi se lovište Podunavlje aktivno već više od 150 godina. I jedno od važnijih u Europi s obzirom na lov na krupnu divljač, posebice jelena i divlju svinja. Površinu je to od preko 27 tisuća hektara, prostranstvo netaknute prirode koje budi strahopoštovanje. Isto koliko i impozantno jelenje rogovlje, lovački kapitalni trofej koji je zauzeo centralno mjesto u društvenoj sobi Zlatne grede. Prema njemu smo maleni, sitni.

image
Duje Klaric/Cropix

-Jelen i divlja svinja u prirodi, ali i na našem tanjuru. Naš je Lovački dom smješten u srcu drevnih baranjskih šuma kojima se dolazi u posjet, kao i u lov organiziran u pratnji lovnika. Mjesto je to iz kojeg se kreće u istraživanje svih atrakcija ovoga kraja, ali i prostor u kojem možete uživati u gastronomskom spektaklu. Kod nas se mogu kušati specijaliteti od mesa fazana, jelena, divljih svinja, smuđa, šarana i ostalih riba, uz degustaciju svjetski poznatih baranjskih vina. Za sada još uvijek nudimo boravak uz prethodni dogovor, no već od proljeća naredne godine svaki putnik namjernik željan boravka u prirodi i uživanja u gastronomskoj i enološkoj lepezi, moći će kod nas upoznati čari ovoga kraja- veli Vorkapić.

image

Zoran Vorkapic

Duje Klaric/Cropix

Za sada ovamo dolaze lovci, slavljenici s obiteljskih okupljanja, djeca iz osnovnih i srednjih škola, za vrijeme našeg boravka i studenti s osječkog fakulteta. Ovdje se okupljaju i polaznici raznih seminara, team buildinga, dolazi se na poslovna druženja, na šetnju po prirodi. A nakon što se pred zgradom Zlatne grede, partnerski sufinanciran kroz projekt Hidden landspaces, naprave sjenice, dječja igrališta, teren za mali nogomet, stolovi za objedovanje, Baranja će dobiti još jedno popularno izletište. Mi smo imali prigodu okušati dio gastronomske ponude, paštetu od divljači, juhu s mesom fazana, jelenje meso sa žličnjacima od sira i ono divlje svinje u peki, te tradicionalni švapski štrudel za koji vam nudimo recepte.

image

Osoblje Zlatne grede, Zeljka Vidovic, Tomislav Sinko, Ljiljana Tunjic Paukovic,Ivica Huzanic voditelj objekta i Goran Vojnovic.
 

Duje Klaric/Cropix

-Naš je dom odlično polazište za planirane aktivnosti. Odavde se kreće u upoznavanje Baranje biciklima, hodanjem, kanuima po kanalima. Možete pecati, brati gljive, promatrati ptice i šumske životinje. U blizini su i dvorac Tikveš, Kopački rit, nadaleko poznato selo Zmajevac, tu su vinske ture, podrumi, poznati restorani. Nudimo puno, osječki advent, festivale, tečajeve pripreme hrane. U selima možete kupiti kulen i kobasice, našu poznatu slatku, ljutu i dimljenu papriku.

image

Biftek od jelena 

Duje Klaric/Cropix

Na OPG-ovima se prodaju domaći sokovi, likeri, rakije, marmelade. Možemo vam organizirati i degustacijske ture, uputiti vas na zanimljive lokalitete, poput vidikovca ponad mjesta Batina, u neposrednoj blizini granice odakle za vedrih dana puca pogled na Vojvodinu. Možemo sve, jer Baranja toliko toga ima – veli Vorkapić.

image

Švabska pita

Duje Klaric/Cropix

I još je sačuvana, netaknuta, prirodna, puna života. Zimi s maglama i britkoćom zraka koja se u punim restoranima tjera toplinom iz kamina i krušnih peći. Pa uživamo dok iza prozora s tradicionalnim zavjesama gledamo zimske pejzaže. Nazdravljamo vrhunskim baranjskim vinom i guštamo kao da smo doma. Ovi ljudi ovdje, ti topli Baranjci su nas i prihvatili kao da smo doma. Eto, zato se voli Baranja.

Recepti šefa kuhinje

Šef kuhinje Filip Stanić - Zlatna greda dao nam je nekoliko recepata

Pašteta od divljači

Sastojci:

Meso divljači (svinja\jelensko) 200g

Crveni luk 1 glavica

Bijeli luk 2 čena

Majoneza 1 jušna žlica

Senf 1 čajna žlica

Ajvar 1 čajna žlica

Kiseli krastavci 2 komada

Feferoni kiseli 1 komad

Maslac 50g

Peršin list

Sol

Vegeta

Papar

Mljevena paprika slatka

Mljevena paprika ljuta

Vino bijelo 0,05 l

Tost\prepečeni kruh

Priprema:

Sve sastojke sjediniti i samljeti kroz mašinu za meso na najmanju rešetku.

Probati ukus te po potrebi začiniti po ukusu.

Smjesu premazati po prepečenom tostu\kruhu i tako poslužiti.


Bistra juha od fazana

Sastojci:

Meso fazana 1 kom

Mrkva 2komada

Celer 1\2 komada

Crveni luk 1 komad

Sol

Vegeta

Papar

Brašno glatko 100g

Jaje 1 komad

Priprema:

Meso fazana staviti u lonac s hladnom vodom. Prokuhati 10 minuta te zamijeniti vodu s novom.

Nakon toga ubaciti svo povrće i kuhati na slaboj vatri. Začiniti po ukusu.

Umijesiti tijesto od brašna, jaja i malo soli. Ostaviti da odmori oko 30 min.

Tijesto razvuci u rezance ili napraviti u obliku tarane. Skuhati posebno te pri serviranju poslužiti u samoj juhi.

Špikano jelensko meso sa žličnjacima od sira

Sastojci:

Meso jelensko (but) 2kg

Mrkva 1kg

Celer 0,5kg

Slanina 0,5kg

Luk crveni 1kg

Luk bijeli 5 čena

Jabuka 1 komad

Naranča 1 komad

Suhe šljive

Brašno glatko 0,5kg

Vino crno 0,2l

Sir sviježi 0,5kg

Jaje 2 komada

Griz 150g

Ulje suncokretovo 2l

Sol

Vegeta

Lovor list 2komada

Priprema:

Meso jelensko presjeći na 2-3 podjednaka komada. Mrkvu i slaninu nasjeći na prutiće debljine olovke duzine oko 3-4cm. Na mesu napraviti rupu nožem ili nekim drugim predmetom te ispuniti sa jednakom količinom mrkve i slanine. Meso začiniti sa soli, vegetom i paprom. Preliti ga uljem i ostatkom svog povrća i voća (usitnjeno) koje je navedeno te ostaviti na hladnom i tamnom mjestu 24sata, po mogućnosti i duže. Nakon toga meso okapati od ulja, uvaljati u brašno te prepeci na naglo sa svih strana. Kada je meso gotovo ponoviti postupak s povrćem koje je bilo s mesom (povrće nije potrebno uvaljati u brašno).

Vrati meso u posudu s povrćem preliti vodom, ubaciti lovor list, vino i kuhati na slaboj vatri oko 3sata.

Kada je meso gotovo izvadite ga van, umak propasirajte te ga po želji začinite i reducirate do željene gustoće.

Jaja odvojiti žumanjak od bjelanjka. Sjediniti žumanjak, sviježi sir, griz i malo soli. Ostaviti u hladnjaku oko 30 minuta. Za to vrijeme od bjelanjaka napraviti snijeg. Sastojke sljubiti i promiješati žlicom. Oblikovati žličnjak sa dvije žice te stavljati u vodu koja ne smije ključati (oko 80c, 2-3minute ovisno o veličini samog žličnjaka)

Švabska pita

Sastojci:

Listovi za savijače 1komad (500g)

Višnje kompot 3 komada (650g)

Jaje 3 komada

Jogurt 3 čaše

Šećer 3 čaše

Griz 2 čaše

Ulje suncokretovo 1.5dcl

Prašak za pecivo 1 komad

Vanilin šećer 3 komada

Priprema:

Višnje ocijediti i sačuvati sok.

U posudu sjediniti jaja, jogurt, šećer, griz, ulje, prašak za pecivo i vanilin šećer. Ostaviti u hladnjaku otprilike 30 min.

Za jednu štrucu su potrebne 4 kore. Svaku koru premazati dobivenom smjesom i na zadnju koru obilno poredati višnje. Poredati u pleh na koji ste stavili papir za pečenje te peči na 180c 30-40 min.

Sok od višanja staviti u posudu sa malo šećera te na umjerenoj vatri reducirati do željene gustoće.

Savijaču isjeći, preliti umakom te poslužiti.

14. studeni 2024 07:27