Overlay
sezona kajanja

Pomaže u mršavljenju, uravnotežuje hormone, čisti kožu, jetru i probavu? Salata od sasvim običnog i jeftinog povrća nova je opsesija s društvenih mreža

Piše T.S.M.
Foto /Shutterstock
10. siječnja 2023. - 16:46

Jeste li primijetili kako svake godine u ovo doba nastupa svojevrsna sezona kajanja tijekom koje ispliva neko novo jelo, napitak ili namirnica kojem se pripisuje gotovo čudotvorna moć poništavanja posljedica svih pretjerivanja tijekom blagdana. Pri tome je gotovo ključno da je taj čudesni sastojak što prizemniji - sasvim logično, jer što je dostupniji i naoko benigniji, to će ga više ljudi isprobati i o tome pisati/pričati po društvenim mrežama. Nakon što su za nama ostali sok od zelene salate i smoothie od krastavaca, na red su došle mrkve, aktualna hit namirnica ove sezone kajanja. Mrkve, i to sirove, u salati s malo kokosovog ulja, jabučnog octa, soli i papra, da budemo precizni. No kao što to uvijek biva, varijacija je bezbroj. Pronaći ćete ih vrlo lako, dovoljno vam je ukucati hashtag #rawcarrotsalad (na TikToku je pregledan preko deset milijuna puta) i pronaći ćete ne samo recepte nego i cijele tirade o tome kako salata od sirove mrkve pomaže uravnotežiti hormone, ublažiti izbijanje akni, očistiti jetru, poboljšati probavu i san... Puno se manje piše o nuspojavama, ali dotaknut ćemo se i toga.

@samwolkwellness this salad alone will NOT heal your gut and hormones. it’s simply a great addition when focusing on total body nourishment, gut, hormone, and liver support. #rawcarrotsalad #drraypeat #raypeat #hormonehealth #guthealth #detox #hormonebalance #nutritionaltherapy ♬ Mariella - Khruangbin & Leon Bridges

Što je zapravo toliko posebno u salati od sirove mrkve? Kao jedna od prednosti navodi se podatak da sirova mrkva sadrži puno više beta-karotena od kuhane, jer se taj vrijedni spoj može oštetiti uslijed termičke obrade, kao i vitamina C, koji je također poprilično osjetljiv na izlaganje visokim temperaturama. Jedemo li mrkvu sirovu, jest ćemo nutritivno daleko vrjedniji oblim, te namirnice. Dodatak zdravih masti poput spomenutog kokosovog ulja dodatno će olakšati apsorpciju vrijednih hranjivih tvari, poput minerala topivih u mastima, konkretno vitamina A, kojim mrkva obiluje, a u ljudskom tijelu ima važnu ulogu u antioksidativnim procesima, reguliranju imunološke funkcije organizma te doprinosi zdravom vidu te se prema nekim istraživanjima povezuje sa smanjenim rizikom od raka dojke s pozitivnim estrogenskim receptorom. 

Fenolni spojevi iz mrkve, uključujući flavonoide i antocijane, mogu igrati ulogu u metabolizmu kolesterola i imati protuupalno djelovanje te usporiti starenje. Mrkva je također dobar izvor dijetalnih vlakana koja čiste probavni sustav, brinu se za zdravlje crijevne flore i pridonose mršavljenju te elemenata u tragovima poput molibdena i mangana, čiji manjak može uzrokovati lomljivost kostiju, anemiju, simptome gihta i smanjenu plodnost. Postoje čak i tvrdnje kako redovito konzumiranje sirove mrkve može izbalansirati razinu estrogena i tako smanjiti predmenstrualni sindrom.

Dakle, mrkva je supernamirnica koju, čini se, ne jedemo dovoljno niti na ispravan način, osim ako smo prihvatili trend #rawcarrotsalad. Bilo bi ipak sasvim naivno vjerovati da će nam porcija sirove mrkve na dan izliječiti boljetice i vratiti vitkost. No tu i tamo koja salatica od mrkve umjesto standardne zelene ili još bolje umjesto porcije priloga na bazi pretjerano zamašćenih, visokoprerađenih ugljikohidrata svakako je dobra ideja.

A što se događa kad pretjeramo sa sirovom mrkvom i je li to uopće moguće? Moguće je, a jedna od posljedica je stanje poznato kao "karotonemija". Ovo stanje karakterizira promjena boje kože dlanova, tabana i drugih područja s puno žlijezda znojnica. Vjerojatno pogađate, koža na spomenutim dijelovima uslijed prevelike količine betakarotena može postati žutonarančasta. U opasnosti nisu samo pobornici salate od sirove mrkve nego i svi oni koji junački navale na batate, bundeve i druge plodove koji obiliju ovim spojem. Dakle, što nam je pouka? U svemu treba biti umjeren, baš kao što nam odavno tupe nutricionisti. A kad jedemo umjereno i raznoliko, simptomi poput prekomjerne težine, nadutosti, lošeg spavanja i nečiste kože postupno će nestati gotovo sami od sebe.

 Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

24. travanj 2024 22:51