Kad se ljudima ovdje kod nas spomene "pita od bundeve" većina nekako prirodno pomisli na bućnicu, pitu od buće, slano lisnato pecivo posuto tamnozelenim sjemenkama za koje kažu da su riznica zdravlja. Onu slatku varijantu i nemamo baš običaj spravljati, rezervirana je za proslave Dana zahvalnosti u Americi, jesenske vikende i Halloween.
Ali ako vas jednostavanost recepta, par fotografija s Instagrama i obilje tikvi svih vrsta u trgovinama neće potaknuti da se okušate u pravljenju ovog deserta, onda stvarno imate čeličnu volju. Jer mi od #pumpkinpie nismo mogli pobjeći, došlo je vrijeme i da ju isprobamo...
Rezultatom smo i više nego zadovoljni, iako imamo nekoliko savjeta za one koji pitu peku prvi put. Više o tome na kraju, najprije sastojci...
Za prhko tijesto:
- 250g brašna
- 12dag maslaca
- 5dag šećera
- 1 jaje
- 1 žlica kiselog vrhnja
- prstohvat soli
Umijesite tijesto u lopticu i pustite ga da miruje u hladnjaku najmanje 45 minuta. Potom ga izvaljajte na podlozi lagano pobrašnjenoj oštrim brašnom i preselite u kalup. Možete njime pokriti samo dno ili napraviti veću koricu, to je na vama. Pecite tijesto 10ak minuta na 180 stupnjeva, izvadite i ohladite.
Za nadjev:
- 400g bundeve (mi smo koristili hokkaido)
- 150g šećera
- 3 jaja
- 125 ml slatkog vrhnja
Istucite jaja i šećer, a odvojeno bundevu kuhajte 15ak minuta u kipućoj vodi. U zasebnoj posudi ohlađenoj bundevi od koje ste napravili pire dodajte slatko vrhnje pa polako dodajite smjesu istučenih jaja i šećera. Preselite nadjev na blago pečeno tijesto i vratite u pećnicu, opet na 180 stupnjeva, oko 40 minuta.
Kad primijetite da je pita pečena na rubovima, a u sredini još malo mekana, izvadite ju, ohladite i premjestite u hladnjak. Ukrasite šlagom po želji.
Savjeti:
- Iako u receptu stoji kako je bundevu dovoljno protisnuti u pire, savjetujemo da ju izradite štapnim mikserom. Pogotovo ako vam smeta tekstura, jer glatku ćete smjesu dobiti jedino uz pomoć miksera. Pazite da jaja i šećer miješate jako sporo i drvenom žlicom kako bi nadjev bio ravnomjerno pečen.
- Bundevu nakon kuhanja možete začiniti cimetom, a u smjesu možete dodati i mljevene pecan orahe, pistacije ili obične orahe. Pitu isto tako možete ukrasiti orašastim plodovima nakon što ste je ukrasili šlagom.