Overlay
Sezona skijanja

Ove godine na snijeg idemo bez maski, bez granica i s domaćom valutom! Pitanje je samo koje skijalište odabrati, a mi imamo prijedlog za pet

Piše Žarko Tičinović
Foto Tom Dubravec/cropix/Cropix
7. siječnja 2023. - 16:22

Prvim ozbiljnijim zahlađenjem vremena i približavanjem zimskih praznika svi ljubitelji alpskih i zimskih aktivnosti počinju zaboravljati tople i ljetne dane, a niske temperature, kao i svake godine vraćaju im sjećanja na dane provedene na snijegu. Nije još vrijeme za spremanje sarmi, ali nije zgorega provjeriti opremu i odabrati destinaciju i termin za ovogodišnje snježne radosti. Što se termina tiče stvari su i ove godine vrlo jasne, oni koji nisu vezani za školu izabrat će tjedan od 7. do 14. siječnja u kojem su najmanje gužve, a usput je i cjenovno najpovoljniji. Drugima preostaju školski praznici u tjednu od 18. do 25. veljače kada će većina od najavljenih 200.000 Hrvata krenuti u planine. Naravno i proslava Božića i Nove godine može biti interesantna, ali to je za neku drugu priču...

Za odabir destinacije na kojoj ćete provesti svoj skijaški tjedan, potrebno je pomiriti interese svakog učesnika grupe ili obitelji, prilagoditi se znanju i vještini skijanja i pronaći skijalište koje će svojim sadržajima zadovoljiti različite ukuse. Takav način planiranja i razmišljanja svakom će osigurati ugodno provedene skijaške dane.

image
Augustin Gatin/

Ove godine, nadano se, sezona će biti bez restrikcija i maski, a zbog ulaska u Schengen bit ćemo pošteđeni i čekanja na granicama osim u slučaju odlaska u BiH. To je briga manje onima koji se odluče za Sloveniju, Italiju, Austriju pa čak i malo udaljenije Francusku ili Švicarsku.

Upravo Italija već godinama, zbog svoga položaja, opremljenosti skijališta, duljine i izbora staza, pa i entertainment sadržaja slovi kao best buy među skijaškom populacijom.

Regija Val di Fiemme iz sustava Dolomiti Superski (Cortina d‘Ampezzo, Kronplatz, Tre Cime, Val di Fiemme, San Martino di Castrozza, Alpe Lusia - San Pellegrino, Civetta, Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa, Arabba, Sellaronde) pravi je primjer vrhunskog omjera plaćenog i dobivenog jer svojim odlikama zadovoljavaja sve skupine skijaša, a raznolikost i kvaliteta ponude je takva da je sve podređeno ljubiteljima snijega i sporta. Nije nevažno napomenuti da je vrijeme u ovo doba godine vrlo lijepo i sunčano, te je zbog velikog broja sunčanih dana, a malo vjetra, uživanje na snijegu zagarantirano. Ono što je svakom skijašu ipak najvažnije je zajamčeno skijanje, a Val di Fiemme ga već godinama osigurava bez obzira na prisutnost prirodnog snijega. Južni Tirolci su pravi majstori za uređenje staza. Mogu se okolni pašnjaci i zeleniti, ali tamo gdje se skija uvijek će biti snijega, uredno nabijenog i ispeglanog. Svih 120 km staza spremne su od prvog dana otvaranja pa do zatvaranja sezone.

image
/Igor Tičinović

Ski regija Val di Fiemme uključuje pet ski područja, Alpe Cermis, Latemar, Alpe Lusia/Bellamonte, Passo Lavaze Oclini na kojima skijaše čeka 50 liftova zadnje generacije i više od 100 kilometara staza koje se protežu iznad malih pitoresknih talijanskih mjesta regije Trentino. Cavallese, Preddazzo, Pampeago, Obereggen, Tesero, Varena maleni su gradići u kojima je bolje pronaći smještaj nego na samom skijalištu jer imaju štošta za ponuditi nakon što završite s dnevnim aktivnostima. Ova mjesta nude veliki izbor lokalnih specijaliteta u restoranima (cijene čak i ne odskaču od onih na koje smo navikli kod kuće), klizališta, bazene pa čak i dvije zvjezdarnice.

Ski-bus koji povezuje sva mjesta s već spomenutim skijalištima, klizalište i bazen možete koristite slobodno ako imate ski pass. Najveći skijaški centar područja Val di Fiemme je Latemar s više od 18 liftova između mjesta Pampeago, Predazzo i Obereggen i to na visini do 2500 metara. Staze na ovom području većinom su srednje do blage (crvene i plave), pa će zadovoljiti i početnike i one koji vole malo bržu i zahtjevniju vožnju. Područje Alpe Cremis zanimljivo je onima koji vole strmije staze, a uključuje i poznatu 7,5 km dugu crnu stazu Olimpia i osvijetljenu stazu za noćno skijanje. Padine na Alpe Lusia/Bellamonte i Passo Rolle obožavat će početnici i oni koji žele blaže i duže staze idealne za usavršavanje forme i stila. Uza sve to tu je i 150 km staza za skijaško trčanje, piste za sanjkanje, veliki broj dječjih igrališta na snijegu, snowboard parkova, alpine coaster, da ne nabrajamo dalje. Kakvu god zimsku aktivnost zamislite Val di Fiemme ima uvjete za svaku.

image
Tom Dubravec/Cropix

Ski-karta, kao što smo već spomenuli, pokriva svih 5 područja i uključuje ski-bus servis koji konstantno prevozi skijaše cijelim područjem., preko 100 kilometara staza spremne su i prekrivene snijegom od prvog do posljednjeg dana sezone zahvaljujući najmodernijim sustavima umjetnog zasnježivanja. Sve ovo, kao i tradicija (čitaj navika), bit će opet presudni što će brojni Hrvati odlučiti se za baš taj dio Dolomita. Kako je Bad Kleinkircheim već generacijama Zagrepčanima kućno skijalište, na isti način Val di Fiemme da posljednjih godina postaje i Dalmatincima.

Na kraju ne zaboravimo i gastronomiju jer u Italiji se, poznato je, izvrsno jede, a tako je i u mjestima Val di Fiemmea. Naravno da ćete ponijeti i sarme, ali šteta bi bila ne probati i lokalne delicije. Svugdje se uz tradicionalna planinske jela nude i talijanski gastro klasici, razne tjestenine i, naravno, pizze, a cijene su "normalne" za skijališta te klase, što znači da se na stazama može pristojno ručati za 15-ak eura. Cavalese je prepun malih trattoria, pizzeria i restorana za svačiji ukus i to po vrlo pristojnim i prihvatljivim cijenama. Što se tiče nabave dnevnih namirnica, u dolini su Hrvatima već poznati maloprodajni lanci Lidl, Spar i Eurospin tako da sve namirnice možete kupiti kao da ste kod kuće. Ove godine osim Schengena dolazi još jedno olakšanje, pa tako nećete morati mijenjati novac, jer ćemo svi konačno koristiti istu valutu - sveprisutni euro.

I za kraj ne preostaje ništa drugo doli skijaški borbeni poklič - Hajdemo u planine!

Bez čekanja na granicama

Hrvatska je konačno postala članica Schengenskog prostora što znači da će naši građani moći prolaziti cijelom Europom bez zadržavanja na granicama. Ovo značajno loakšava dolazak do skijališta i omogućava lakše planiranje putovanja.

Zajednička valuta

Konačno. Najveća muka kod putovanja i plaćanja su konverzije, računanja, provizije na bankomatima, preračunavanja domaćig banaka iz eura u dolare pa iz dolara u kuna, pa tako u nedogled. Sada su stvari postale lakše, napokon
plaćate u domaćoj valuti.

19. travanj 2024 08:14