Znate li što razlikuje osrednji koktel od vrhunskog? Kvalitetniji sastojci, naravno. Sjednite, 5. No, nije stvar samo u izboru alkoholnog pića, likera i soka - vrlo je važno koristiti dobar sirup. Sirup? Jednostavni sirup, odnosno, kako ga se naziva, simple syrup. Riječ je o jednostavnoj mješavini vode i šećera koju možete vrlo lako napraviti sami.
Simple syrup, odnosno jednostavni sirup, neizostavan je sastojak većine koktela, a omiljen je jer se lakše miješa s pićem od običnog kristal šećera. A i radi puno manje nereda. Što nipošto nije zanemarivo. Vrlo ćete ga lako napraviti zagrijete li 100 mililitara vode sa 100 grama šećera. Miješajte dok se šećer ne rastopi pa maknite s vatre.
No zašto bi stvari bile toliko jednostavne? Nije sve u jednostavnom sirupu! Postoji ih još cijeli niz, od kojih se najčešće koristi takozvani rich simple syrup,odnosno, ako ćemo doslovno prevoditi, bogati jednostavni sirup. Zvuči malo glupo, no zapravo je vrlo koristan jer koktelu daje posebnu, svilenkastu kvalitetu. S obzirom da je znatno slađi od jednostavnoga, koristimo ga manje. Spravlja se na jednak način kao i gore opisani, samo se koristi dvostruka količina šećera.
Volite li koktele poput Old Fashioneda ili tropska pića, bit će vam koristan i demerara syrup. Pogađate, u ovome se uz bijeli kristalni šećer koristi i smeđi demerara šećer. Najčešće u omjeru 1:1 prema drugoj vrsti šećera te sve zajedno u omjeru 1:1 prema količini vode. To bi značilo da će vam za njega trebati 100 mililitara vode, 50 grama bijelog šećera i 50 grama demerara šećera. Postupak ste već savladali.
S okusima sirupa možete se poigrati kako god vam drago. Dodajte im cimeta, đumbira, začinskog bilja, koricu naranče ili limuna ili, pak, usitnjeno voće poput breskve, jagode ili tropskog voća. Dobro zatvoreni, svi će vam ovi sirupi u hladnjaku trajati mjesecima. Nadamo se ipak da ćete imati puno više prigoda za nazdravljanje koktelima pa će vam uskoro zatrebati nova 'tura'.