Ajme nama koji volimo njoke i manistru. Nikako s težinom na zelenu granu. A sve bi kao nešto voljeli pripaziti na prehranu, al kad dođe ura od ručka ili, još gore, večere, nekako gubimo volju za pripaziti - sve što nam se jede u, opet, njoki ili manistra. Međutim kad dođemo u fazu da moramo otkopčat' bar jedan botun ako mislimo udobno sjediti, javi se onaj glasić iz pozadine zanemarene savjesti... Nekome prijekorni, nekome blago panični. I, kako glasi u zadnje vrijeme popularno pitanje, šta ćemo sad? Možda je najpametnije pokušati pronaći ukusne alternative.- Nedavno smo vam pisali o manistri koja ne deblja, a danas ćemo vas podsjetiti na njoke koji ne debljaju, odnosno bar ne bi trebali debljati jednako kao oni od krumpira.
U ovima je u glavnoj ulozi posni sir. Recept smo isprobali, tako da vam odgovorno tvrdimo da je dobar i da su njoki ukusni, nimalo gumasti. Probali smo ih s umakom od malo pesta i kiseloga vrhnja, ali to je bilo u fazi prije otkopčavanja. Danas bismo ih vjerojatno jeli s malo parmezana i (pečenih) cherry rajčica. S čim ćete ih vi poslužiti, to prepuštamo vašoj savjesti. Evo recepta.
Proteinski njoki
Sastojci:
400 grama posnog sira
200 grama običnih zobenih pahuljca
2 žlice brašna
sol, papar
3 žumanjka
parmezan, maslinovo ulje po želji (može i bez)
Sve sastojke umijesite i oblikujte duguljaste trake koje možete rezati na veličinu njoka po želji. Kuhajte ih u kipućoj vodi par minuta - gotovi su kad isplivaju na površinu. Napomenimo i da ovi njoki imaju veliki plus: dobri su i sutradan, a dobri su i u slatkoj varijanti, s malo dobrog džema i grčkog jogurta, bilo kao njokići ili kao knedle.