Overlay
Talijanska večera

Nedostaje vam ideja za večeru? Isprobajte nevjerojatno mekane njoke od ricotte: osim što su zanimljivijeg okusa i brže su gotovi od originalnih

Piše Stil
Foto Shutterstock
29. srpnja 2021. - 18:53

Dan kad je i odlazak na more previše zbog nesnosnih temperatura je dan kad moramo za sebe smisliti neku novu zabavu. Mi smo je pronašli u super receptu za njoke bez krumpira. Njihova zamjena u ovoj kombinaciji je sir i to ricotta. Ne samo da nam je recept koji se pokazao skroz jednostavnim uspio, nego smo jelo završili za čas. Rezultat je bio odličan - njoki su imali svoj prepoznatljivi oblik, a okus taman toliko drugačiji da nam učine obični dan malo zanimljivijim. U originalnom receptu preporučuje se da ih se servira sa šalšom, ali i naša verzija s tikvicama i kozicama je bila za prste polizati!

Njoki od ricotte:

Sastojci:

350 grama ricotta sira

20 grama fino naribanog parmezana

150 grama višenamjenskog brašna

1 cijelo jaje, 1 žumanjak

sol i svježe mljeveni crni papar

oštro brašno, za posipanje

Upute:

1. Veliki tanjur obložite s tri sloja papirnatih ručnika ili čistim ubrusom. Prenesite ricottu izravno na papirnate ubruse i razmažite gumenom lopaticom. Na vrh stavite još jedan trostruki sloj papirnatih ručnika ili čisti ubrus i čvrsto pritisnite dlanovima kako biste uklonili višak vode. Uklonite gornji sloj papirnatih ubrusa.

2. Stavite veliku zdjelu na vagu i poništite vagu. U zdjelu izdvojite malo više od 200 grama ricotte, a ostatak spremite za daljnje korištenje. U zdjelu dodajte sav parmezan, 90 grama brašna, cijelo jaje i žumanjak. Začinite sa soli i paprom po želji. Pomiješajte smjesu gumenom lopaticom dok ne postane relativno homogena. Trebala bi biti ljepljiva, ali ne i rijetka. Ako vam se učini da je smjesa nedovoljno gusta dodajite brašna po žlicu dok ne bude nalik običnoj smjesi za njoke.

3. Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu radnu površinu i pospite po vrhu brašnom. Spljoštite smjesu u krug veličine 13 centimetara i izrežite na četvrtine. Svaki od tih komada razvaljajte tako da bude širok maksimalno centimetar i pol, a dug 6 centimetara. Ako se smjesa bude ljepila posipajte je brašnom. Podijelite taj oblik na dva dijela pa ga dodatno razvaljajte da bude dug 30 centimetara. 

4. Izrežite svaki od 8 komada koji ste prethodnom tehnikom dobili na 8 do 10 njoka. Prebacite ih na lim za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje i posuli ga oštrim brašnom. Protresite tako da se na njoke lagano uhvati brašno i spriječi lijepljenje. U ovom trenutku njoki su spremni za zamrzavanje. Premjestite lim za pečenje u zamrzivač dok se njoki potpuno ne smrznu, oko 30 minuta. Ako njoke ne želite koristiti odmah možete ih nakon toga spremiti u vrećicu i vratiti u 'duboko' do dva mjeseca.

5. Za kuhanje stavite na jaku vatru veliki lonac s posoljenom vodom. Kada voda zavrije njoke u ubacite lonac, lagano promiješajte i kuhajte dok njoki ne isplivaju i nakon toga još 30 sekundi, ukupno oko 3 minute. Izvadite ih zaimačom koja ima u sebi rupe da se ocijede.

15. travanj 2024 12:00