Na ovako ružan, "gnjil" dan najbrže će vas raspoložiti "pjat" dobre domaće spize, a nemate li ideju što pripremiti, "ogrebite" se za našu. Zašto ne biste napravili jedan pravi dalmatinski specijalitet, nekoć toliko omiljen, osobito u Splitu, da su ga uspoređivali čak i s pašticadom? Usporedba se, ipak, odnosila na popularnost, a ne na okus, jer se okusom poprilično razlikuju, premda su oba jela mesna i uključuju ukusan toč. Načinom pripreme razlikuju se još i više, s tim da je ovaj naš prijedlog puno brže, lakše i jeftinije pripremiti.
Jeste li pogodili o kojem je je specijalitetu riječ?
Dolce garbo
Sastojci:
janjeće iznutrice (jetra, srce, pluća)
100 mililitara vina
100 mililitara prošeka
1 luk
3-4 režnja češnjaka
2-3 rajčice ili pelata
3 žlice ulja
3 žlice octa
2 žličice šećera
sol, papar
Priprema:
Na ulju prodinstajte luk dok ne postane staklast, dodajte češnjak pa još kratko pirjajte. Dodajte nasjeckane iznutrice i kuhajte uz miješanje. Dodajte papar. Ulijte vino i pustite da alkohol ispari. Dodajte rajčice (kao zamjena poslužit će koncentrat) i prošek pa kuhajte još oko sat i pol na laganoj vatri, dolijevajući vode prema potrebi. Pred kraj okus dotjerajte uz pomoć octa i šećera te na samom kraju posolite. Umjesto janjećih iznutrica možete koristiti teleću jetru. Jelo se tradicionalno služi s palentom.