Overlay
praktični savjeti

Napravite kutak za učenje! Školske i studentske obaveze lakše se obavljaju u pažljivo uređenom ‘kantuniću‘, evo kako ga možete srediti bez puno troška

Piše T.S.M.
Foto Sostrene Grene, Baba Souk Rafa Kids
9. listopada 2021. - 12:18

Djeci bismo od najranije dobi trebali osigurati kutak za crtanje, stvaranje i maštanje koji će s vremenom postati kutak za pisanje i učenje. Nauče li se od rane dobi sjediti na jednome mjestu zaokupljeni jednom aktivnošću, ta će im navika biti od velike koristi kad krenu u školu.

No, čak će i školarci s već formiranim navikama biti sretni uredimo li, uz njihovu pomoć i sugestije, posebno mjesto na kojem će moći držati sav svoj školski pribor, bojice, flomastere, naljepnice, šarene blokiće... Donosimo vam nekoliko ideja i savjeta!

- U nedostatku prostora u dječjoj sobi, kutak za učenje može se urediti i u drugoj prostoriji, što je također preporučljivo rješenje i za djecu kojima treba više pomoći u radu ili još nisu stekla radne navike. Jedan najobičniji stolić, umjesto kojeg može uskočiti i polica odgovarajuće širine, udobna sjedalica te prostor za odlaganje pribora dovoljni su za početak.

- Ako se radni kutak uređuje u sobi koja oskudijeva kvadraturom, dobro rješenje za starije dijete je povišen krevet s kutkom za rad smještenim ispod njega. Ako je potreban radni kutak za više djece, dobra opcija je dugačka radna površina smještena uza zid - za tu vam svrhu može poslužiti po mjeri rezana daska postavljena na nosače - na kojoj će, dovoljno daleko jedno od drugoga, svako dijete imati svoj dio, a kad nešto požele raditi zajedno, imat će dovoljno mjesta i za to. 

image
rafa kids
Rafa Kids

- Mudrim odabirom boja možete pomoći djetetu da lakše održi koncentraciju dok je u svom kutku za stvaranje i učenje. Neutralni tonovi u ovom slučaju imaju prednost pred živahnima. Dobar izbor su zemljane nijanse, kremaste boje, nježnožuta i siva te pastelne boje.

- Osigurajte dovoljno mjesta za skladištenje. Ne samo da ćete tako olakšati djetetu držanje reda, nego i koncentracije - nakon što pospremi stvari koje mu mogu odvlačiti pozornost, lakše će se posvetiti crtanju, pisanju i učenju.

- Potrudite se potaknuti korisne interese kod djeteta tako što ćete mu u radni kutak, pored bojica, olovaka i materijala za pisanje i učenje, postaviti i predmete poput globusa, modela Sunčeva sustava, periodnog sustava elemenata...

- Osigurajte mjesto na kojem će dijete moći izložiti svoje radove, nagrade i druge podsjetnike na svoja postignuća. Takvi izlošci potiču motivaciju.

- Djetetu možete pomoći da se bolje koncentrira i tako što ćete u što većoj mjeri izdvojiti njegov kutak iz prostorije u kojoj se nalazi. Pri tome mogu pomoći boje, ali i fizički razdjelnici prostora poput zavjesa, paravana ili na osobit način poslaganog namještaja.

- Maleni namještaj djeluje vrlo simpatično, no ako tražite trajnije rješenje, ipak uzmite stol i stolice većih proporcija. Ili pak potražite namještaj prilagodljivih dimenzija.

- Veliku pažnju posvetite i osvjetljenju. Idealno bi bilo prirodno svjetlo, što zahtijeva smještanje kutka za dijete u blizinu prozora, no ako to nije opcija, dovoljno kvalitetnog svjetla osigurat će i pomno odabrana rasvjeta.

Pratite Stil i na Instagramu!

19. travanj 2024 06:09