Stvarno volimo čokoladu, tamnu, kvalitetnu i bogatu, a volimo i kruške, ovako sočne i zrele kakve su u listopadu. Volimo, bez puno biranja, i orašasto voće, no nismo baš neki ljubitelji brašna. A jedu nam se kolači... Sve naše želje i preferencije stopile su se u ovom savršenom receptu koji genijalno spaja bogatstvo jesenskih okusa.
Mi već trčimo u trgovinu po sastojke, a vi najprije proučite recept. U slast!
Sočna čokoladna torta s kruškama
100 grama oraha
100 grama badema
200 grama tamne čokolade
2 velike kruške
100 grama maslaca
70 grama šećera
5 jaja
cimet i klinčići u prahu
Sameljite orašasto voće te nožem ili uz pomoć blendera usitnite čokoladu. Sačuvajte nekoliko većih komadića.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Pomiješajte žumanjke, šećer i maslac pa ih dodajte orašastom voću. Ubacite čokoladu, i usitnjenu i komadiće, te začine.
Bjelanjke istucite u čvrst snijeg pa žlicu po žlicu dodajte u gornju smjesu.
Kalup za torte obložite papirom za pečenje, ulijte tijesto i rasporedite kruške kako vam drago. Efektno djeluje kad ih se poslaže po vrhu, no mi ih volimo i ostaviti u komadu, da im tek vrh strši iz torte. Isto tako ih možete narezati na veće kockice.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 20-30 minuta. Pripazite da se ne prepeče, a ako se to kojim slučajem dogodi, stvar ćete spasiti ako zalijete kolač vrućim mlijekom.
Tortu po želji možete preliti čokoladnom glazurom, a prigodom posluživanja možete dodati malo tučenog slatkog vrhnja ili sladoleda.