Nema tog slatkiša koji ljeti bolje prija od sladoleda, a tek kad je riječ o domaćem sladoledu od sezonskih sastojaka, poput sočnih, zrelih smokava, lako bismo slatkiš mogli nazvati i delikatesom... Imamo recept za jedan upravo takav, koji se jednostavno priprema i pri tome vam ne treba niti stroj za izradu sladoleda.
Za vrhunski okus osim smokava je zaslužna i marsala, koju možete zamijeniti kvalitetnim prošekom, a kad ovim desertom poželite nekoga osobito impresionirati, poslužite ga kako je prikazano na gornjoj fotografiji, u smokvi. Ako netko slučajno ne padne u nesvijest od oduševljenja - pošaljite ga u smokve.
Sladoled od smokava
500 g svježih smokava
125 g šećera (po mogućnosti Demerara)
sok od pola limuna
125 ml slatkog vrhnja s barem 30 posto mliječne masti
125 ml marsale
nekoliko smokava za ukrašavanje
U blender ubacite smokve, limunov sok i šećer. Blendajte dok se ne usitni. Dodajte marsalu pa kratko miksajte. Na kraju dodajte vrhnje. Stavite u zamrzivač. Ne trebate miješati jer će alkohol spriječiti stvaranje ledenih kristalića. Prije posluživanja ostavite oko pola sata na sobnoj temperaturi.
Pratite Stil i na Instagramu te Facebooku!