Overlay
naš izbor

Najbolja mjesta za pojesti sladoled: oduševila su nas kvalitetom i zanimljivim interijerom, trebao bi ih posjetiti svaki ljubitelj vrhunskog ‘slajića‘

Piše Tea Sumić Miletić
18. srpnja 2021. - 10:33

Ne znamo kako je kod vas, ali kad se toplinski valovi počnu nizati jedan za drugim, nama je samo do sladoleda. Sva druga spiza pada u drugi plan. Samo, mi smo malo razmaženi. Ne jedu nam se obični, dosadni, vodenasti i bljedunjavi "slajići". Niti nam se slajiće jede u hodu - volimo sjesti i guštati u njima u finom ambijentu, volimo da nam je odlazak na sladoled cijeli doživljaj. Pa smo se bacili u potragu za takvim slastičarnicama, kako za svoj gušt, tako i za gušt svih onih koji dijele našu strast. I evo koje su nam se sladoledarnice osobito svidjele.

image
Ela's Icecream & More 

Mimi gelato je malena sladoledarnica tik do zadarskog Foruma na putu prema rivi. Osim što se može pohvaliti bogatim izborom vrlo zanimljivih ledenih osvježenja, krasi je i pomno uređen interijer. Sladoledarnicu vode Mate Lisica s otoka Ugljana i njegova poslovna partnerica Petra Modrić, a sladoledi koje Mimi gelato ima u ponudi su veganski, od voća, na bazi od maslinova ulja. Sve im je na prirodnoj bazi, ne sadrže laktozu, gluten i druge uobičajene alergene.

image
Mimi Gelato

Petra i Mate osobito se ponose svojom premium linijom sa stopostotnim udjelom dodatka, čiji su okusi kremastiji i puniji. Najveći hitovi među takvima su, vele nam, stopostotni pistacio i stopostotni lješnjak. Kako su sladoledi prirodni, intencija nam je bila da i interijer, za kojeg je zaslužan Moped studio, bude u znaku prirode: zelene boje, listova Monstere deliciose, drva...

Volite li artigianale gelato, a put vas nanese u splitski Get, zaputite se put Domaldove ulice, na korak-dva od Pjace, jer tamo se nalazi Ela's Icecream & More, sladoledarnica Ele Bedalov. Elini "slajići" prava su eksplozija okusa, vjerujte nam na riječ - ili pak nemojte nego se uputite sami provjeriti. Pronaći ćete ledene poslastice od prirodnih namirnica poput borovnice, maline, bosiljka, lavande i smokve te fine belgijske Callebaut čokolade i prvoklasne vanilije s Madagaskara. Ono što kod Ele nećete naći su umjetne arome i boje ili unaprijed pripremljene baze.

Iako se čini kao jednostavan proizvod, napominje nam vlasnica, domaći zanatski sladoled je uistinu puno više od toga. “Sama obrada voća, kao i izrada domaće ručno rađene paste te sirupa od svježeg voća, zahtjevaju pažnju, vrijeme, a moram reći i ljubav”, kaže nam Ela te napominje kako, osim u slučaju egzotičnih okusa, koriste domaće, lokalno uzgojeno voće i povrće.

image
Ela's Icecream & More 
Veljko Martinovic

Pravi talijanski gelato priprema se i u uhodanoj zagrebačkoj sladoledarnici Chocolat 041 u Masarykovoj ulici koja je već stekla svoje obožavatelje zahvaljujući bogatom izboru čokoladnih okusa. Kod njih se nude i tamna i mliječna čokolada, čokolada-cimet, čokolada-chilli, čokolada-naranča, čokolada-menta...

image
 Chocolat 041 

Zanimljivi su nam i zbog toga što u ponudi imaju veliki broj veganskih sladoleda te zbog vrlo bogatih sorbeta koji su izrazito kremasti i spravljeni isključivo od svježeg voća. Kad ih pitamo koji su im najpopularniji okusi, kažu nam: pistacchio i Zagi, sladoled od lješnjaka preliven nutelom.

Chocolat 041 znatiželjnke privlači i interijerom u čijem su uređenju doprinijeli brojni mladi talentirani ljudi, a svaki kutak ove divne sladoledarnice priča svoju priču.

Vrlo zanimljivu štaciju za ljubitelje sladoleda dobio je ovog ljeta i Dubrovnik, a nazvana je po simpatičnoj rodi i svjetskom putniku Peppinu, liku iz pionira hrvatskog animiranog filma “Profesor Baltazar” i zapravo predstavlja ekspozituru već postojeće istoimene slastičarnice.

image
Peppino's

Smještena u Ulici sv. Dominika prolaznike mami pogledom na žarko žuti “unutarnji vrt” koji obavija vitrinu sa sladoledima i interijerom koji spaja ugođaj male tvorničke manufakture i vintage europske sladoledarnice. A mami ih, dakako, i bogatom ponudom vrhunskog gelata, među kojima ima i onih bez glutena, te premium sladoledima pakiranima u staklenke koje se mogu ponijeti kući. 

Pratite Stil i na Instagramu!

https://stil.slobodnadalmacija.hr/stil/gust/najbolja-mjesta-za-pojesti-sladoled-odusevila-su-nas-kvalitetom-i-zanimljivim-interijerom-trebao-bi-ih-posjetiti-svaki-ljubitelj-vrhunskog-slajica-1113524
19. travanj 2024 04:30