Blitva se ubraja među najzdravije namirnice svijeta, nekoć je u Dalmaciji bila nezaobilazna stavka na obiteljskom stolu, no unatoč svemu tome, danas joj ne odajemo dužno poštovanje. Što radimo s blitvom? Lešamo je i to je to.
Što tek reći o peteljkama koje najčešće završe u smeću? Ispravimo ovu nepravdu zanimljivim jelima u kojima možete koristiti cijelo lišće blitve ili pak samo onaj bijeli dio kojeg neki dok jedu pažljivo izdvajaju na rub tanjura.
Ne bacajmo hranu, eksperimentirajmo!
Polpetice od blitve
pola kilograma blitve
100 grama parmezana
2 jaja
korica limuna
1 prstohvat muškatnog oraščića
krušne mrvice
sol, papar
ulje za prženje
Skuhanu blitvu pomiješajte sa svim sastojcim osim ulja i krušnih mrvica. Ovisno o željenoj gustoći dodajte krušne mrvice, a nan kraju ih uvaljajte u preostale mrvice, kako bi dobile hrskavu koricu.
Rukama oblikujte polpetice pa ih pržite na vrućem ulju dok ne dobiju lijepu boju. Izvadite na upijajući papir. Poslužite uz salatu i umak na bazi sirnog namaza.
Gratinirana blitva
pola kilograma blitve
2 žlice maslinovog ulja
300 mililitara slatkog vrhnja
100 grama sira gruyère
sok 1 limuna
muškatni oraščić
kajenski papar
češnjak
sol, papar
Skuhajte blitvu, ocijedite je pa začinite navedenim začinima i prelijte s malo maslinova ulja. Posložite u posudu za pečenje premazanu maslacem ili uljem. Pomiješajte vrhnje i jaja, posolite i dodajte malo papra, umiješajte naribani sir i prelijte preko blitve.
Pecite okom pola sata u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva. Ovo je odličan način za iskoristiti stabljike blitve, jelo se može napraviti i isključivo od njih.
Hrskava pita od blitve, limuna i sira
pola kilograma blitve
300 grama ricotte
300 grama fetta sira
2 žlice maslinovog ulja
1/2 poriluka (samo bijeli dio)
1 crveni luk
2 režnja češnjaka
sok i korica jednog limuna
sjemenke kumina i koromača
3 jaja
sol, papar
kore za štrudel
Skuhajte blitvu, ocijedite, začinite navedenim začinima, umiješajte maslinovo ulje i limunov sok te naribanu koricu limuna. Dodajte razmrvljeni sir pa provjerite okus. Dodajte i jaja.
Složite 4 kore jednu na drugu u posudu za pečenje pa ih premažite uljem ili rastopljenim maslacem. Stavite dio smjese pa ponovite postupak s korama. Redajte dok sve ne potrošite pa stavite peći u pećnicu zagrijanu na 190, oko 45 minuta. Počne li hvatati previše boje, pokrijte folijom.