Ovo je doba godine u kojem možemo najkomodnije uživati u crvenim paprikama. Pečemo ih na grillu, grickamo ih onako hrskave u salatama, stavljamo u sendviče ili kuhamo u ajvar. Neki ih i pune, jer za tu su svrhu jednako dobre kao i njihove zelene 'rodice'. No što bi se još moglo s paprikama?
Odgovor znaju poznavatelji bliskoistočne kuhinje. Na njihovoj se obali Mediterana od sočnih crvenih paprika radi vrlo ukusan i svestran umak, muhammara, koji se tradicionalno jede uz svježe pečene pita pogačice. Mi ga volimo i kao prilog uz meso, kao umak za tjesteninu, dodatak rižotu ili kao dip za čips. Svakako isprobajte recept i uživajte u sezonskom obilju.
Muhammara (umak od crvenih paprika)
1 šalica oraha
3 velike crvene paprike
½ šalice krušnih mrvica
2 žlice maslinova ulja
2 žlice mljevene ljute paprike ili srednje ljutih chilli pahuljica
1 žlica tahinija
1 žličica soka limuna
½ žličice slatke crvene paprike u prahu
2 žlice melase od nara ili malo meda
sol
Prepecite orahe na suhoj teflonskoj tavi ili pak u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva. Jednu šaku spremite sa strane, ostatak sameljite. U pećnici upalite samo gornju rešetku, paprike poredajte na pleh i stavite na gornju policu u pećnici pa pecite 15-ak minuta uz povremeno okretanje, dok ne omekšaju, a korica djelomično ne pocrni. Ovo možete obaviti i na grillu. Paprike potom zamotajte u foliju kako bi ih lakše ogulili.
Očišćene paprike sameljite s ostalim sastojcima. Provjerite okus. Prebacite u posudu za serviranje i po vrhu pokapajte još malo melase i ukrasite krupno nasjeckanim orasima.