Overlay
super savjeti

Maštate o odmoru u Tajlandu ili Indoneziji? Evo kako pronaći najbolji smještaj, ne nasjesti na prijevare i nešto uštedjeti!

Piše Stil
Foto Shutterstock
18. siječnja 2023. - 19:42

Razdoblje između studenog i veljače najbolji je dio godine za posjetiti Tajland, Indoneziju i susjedne zemlje, a ljepote Jugoistočne Azije upravo su nam sada i najprimaljivije: dok vani pljušti kiša ili dere bura, misli tako lako lete prema dalekim, toplim destinacijama. Razmišljate li i vi o putovanju u te krajeve, dobro će vam doći savjeti putnika koji su ih posjetili. Nedavno smo vam prenijeli iskustva Šibenke koja je proputovala Bali, a korisna bi vam mogla biti i iskustva novinarke Marielle Descalsote koja je u Insideru objavila svojih top sedam savjeta za putovanje u taj dio svijeta.

Mariella je kao reporterka obišla Singapur, Maleziju, Tajland, Filipine, Indoneziju i Južnu Koreju, a svoja iskustva oko bukiranja smještaja sad je podijelila s čitateljima. Kako navodi, tijekom godine dana provedene u izvještavanju o putovanjima u taj dio svijeta, provela je noći u luksuznim odmaralištima, hostelima, privatnom smještaju pa čak i u kamperu. Priznaje kako joj se bukiranje smještaja u početku činilo zastrašujućim jer joj lokacije nisu bile poznate, a recenzije na koje je nailazila na internetu nisu bile pouzdane. Međutim, s vremenom je stekla iskustvo, naučila je kako bukirati smještaj kakav joj najviše odgovara i pri tome uštedjeti.

Ovo je njenih sedam savjeta.

1.  Fotografije smještaja koje objavljuju iznajmljivači mogu zavarati, stoga dobro istražite i pogledajte što više recenzija prije rezervacije.Travel blogeri i novinari koji pišu o putovanjima mogu imati dobre savjete, ali korisnije je saznati što je prosječna osoba doživjela tijekom svog boravka. Od koristi mogu biti vlogovi na YouTubeu i TikToku, jer daju realnu sliku smještaja. Google recenzije i TripAdvisor pokazale su se kao dobra mjesta za provjeru hostela, hotela i odmarališta, ali pripazite da vam se filtriraju najnovije recenzije.

2. Prije nego rezervirate smještaj, prvjerite u kakvom je stanju uz pomoć Google Street Viewa. Uz pomoć satelitskog prikaza razgledajte i okolne ulice kako biste dobili dojam o gužvi, udaljenostima, javnom prometu i općoj atmosferi.

image
Shutterstock

3. Ako vam se čini da nešto u vezi s online unosom prilikom rezervacije nije u redu, nazovite prije nego što rezervirate. Nekoliko videa na TikToku pokazalo je kako turisti greškom na mjestima poput Balija rezerviraju smještaj u napuštenim odmaralištima. Ja sam u početku bila dosta skeptična prema iznajmljivanju pa sam kao dodatnu mjeru opreza uvela obavezno nazivanje prije rezervacije kako bih bila sigurna da mjesto na kojem planiram odsjesti još uvijek radi. Također sam tražila dodatne informacije kao što su nedavne fotografije smještaja, upute kako doći tamo i koga kontaktirati u slučaju da se izgubim na putu.

4. Dok čitate recenzije, osobito pripazite na riječi "prevarant" i "prekomerna cijena", moglo bi vam se dogoditi da od vas po dolasku traže da još nešto dodatno platite. Meni se tijekom putovanja u jeftini hotel u Maleziji dogodilo da sam morala platiti dodatnih dvadesetak dolara, unatoč tome što sam već sve unaprijed platila online.

5. Nazovite unaprijed da zatražite ranu ili kasnu prijavu. Prema mom iskustvu, većina iznajmljivača spremna je prihvatiti takve posebne zahtjeve ako se podnesu unaprijed. Jedina iznimka su hosteli i jeftini moteli, gdje postoji stroga satnica. U tom slučaju, vaš najbolji potez bit će provjeriti postoji li popust za ranu prijavu.

6. Budite strpljivi kada pokušavate uloviti povoljne ponude, ponekad je vrijedno osvježiti stranicu nekoliko puta kako biste dobili nižu cijenu. Flash ponude i cijene mogu se pojaviti na stranicama za rezervacije bez prethodne najave, tako da obično nekoliko puta osvježim stranicu za rezervacije prije plaćanja. Ja sam uspjela rezervirati sobu s privatnim malim bazenom u luksuznom odmaralištu u Singapuru za manje od 400 dolara na web stranici treće strane. Iako je navedena cijena bila bliža iznosu od 600 dolara, akcijska cijena donijela mi je značajan popust.

7. Ako možete, putujte izvan sezone. Tijekom razdoblja monsuna mogli biste naići na povoljnije cijene. Sve dok ne rezervirate smještaj u području sklonom poplavama ili klizištima, sasvim je u redu rezervirati tijekom manje prometne sezone — ne samo da ćete uštedjeti novac na smještaju, nego ćete turističke atrakcije moći posjetiti uz manju gužvu.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

25. travanj 2024 21:39