Overlay
Kućna džungla

Kako se brinuti o maranti, biljci godine? Obožavaju je zbog ljepote listova, a zbog neobične odlike zaradila je zanimljiv nadimak

Piše Jelena Vrcelj
Foto Shutterstock
1. veljače 2021. - 15:45

2020. godina definitivno nije bila ona kućnih posjeta. Nismo se nauživali druženja u zatvorenome, kad bolje promislimo, lagano smo zaboravili već kako točno izgleda tepih ispred bakinog kauča i lampa koju smo, otkad smo je ugledali u prijateljičinom stanu, "pikirali" u katalogu... 

No da se moglo ležerno "u goste", primijetili biste sigurno jedan novi trend u biljnome svijetu i kod vaših poznanika. 2020. godina je, uz sve ostale epitete, bila i godina - marante.

Biljka godine, kako je nazivaju strani portali, odjednom se pojavila u mnogim kućanstvima, a velika potražnja za njom uopće ne iznenađuje. Tamnozeleni listovi prošarani crvenkastim žilama daju joj gotovo tajanstven izgled. Vrsta koju najčešće viđamo kod nas upravo je takva i nosi naziv Massangeana, a postoji i ona sa svjetlijim listovima i tamnim crtama - Kerchoveana.

Popularna je i pod nazivom "prayer plant" (eng. biljka molitve), zato što svake večeri listove podiže uspravno, pa nekima sliči na dlanove otvorene put neba. Treba ih, kao i kod drugih kućnim biljki, najmanje jednom mjesečno lagano prebrisati mokrom krpom kako bi se s njih skinula prašina, a to možete činiti i češće.

Kako se brinuti o maranti?

Najbolje ju je smjestiti na sjenovito mjesto, tada ona pokazuje svu raskoš svojih zagasitih boja. Ne voli izravnu sunčevu svjetlost, pa je držite podalje od izvora. Pogoduje joj temperatura od otprilike 20 stupnjeva Celzijevih, no može podnositi i niže.

Njeni su prekrasni listovi i indikator prema kojemu možete znati da ste je smjestili na pravu poziciju - ukoliko ostanu podignuti i preko dana, znači da je maranta ipak u prevelikoj sjeni. No ako listovi pak počnu blijedjeti i gubiti bogatu zelenu nijansu, to znači da je svjetla previše.

Ljeti ju je potrebno zalijevati svaka dva do tri dana, a zimi je dovoljno jednom tjedno ili jednom u deset dana. Naravno, ako vidite da se zemlja u pitaru previše osušila, možete pravilo i prekršiti. Kako bi rasla u punini, marantu možete dvaput godišnje podrezati, a dobro ju je držati u plićoj vazi.

Ako listovi imaju oštećenja po rubovima, moguće da je biljci hladno ili da joj nedostaje vlage. Premjestite je neko vrijeme bliže izvoru svjetla, ali vratite u hlad kad se oporavi. Maranta cvjeta u proljeće i ljeto, karakterističnim cvjetovima bijele boje s ljubičastim točkicama.

25. travanj 2024 06:59