Tko ne voli njoke? Samo onaj tko nije probao prave, domaće, s ljubavlju spremljene, strpljivo valjane - preko "gratakaže" ili vilice, već prema ukusu - kratko kuhane, tek toliko da isplivaju i potom prelivene dobrim, dugo kuhanom šugom.
Mljac.
A kad bi vas pitali od čega su vam najdraži njoki sigurno biste k'o iz topa ispalili: Pa od krumpira, od čega drugog! To bi značilo da niste probali druge varijante ovog jela, možda čak ni čuli za njih.
Priznajemo, i sami smo bili skeptični i dugo smo se opirali takvoj ideji, no kad smo jednom probali, otvorile su nam se oči. I usta!
No, ne slušajte vi nas, što mi znamo o vašem ukusu u spizi, najbolje vam je usporediti pa samostalno zaključiti. Evo vam stoga dva recepta , jedan tradicionalni s krumpirom u glavnoj ulozi i drugi inovativni s tikvom pa isprobajte i uživajte.
Tko zna, možda rezultat na kraju bude 1:1.
Za sve one koji su se uželjeli domaćih njoka, a ne znaju ih (dobro) napraviti sami, 'užicali' smo recept i savjete od poznatog splitskog kuhara Pere Savanovića.
Pero nam je otkrio starinski recept po kojem su njoke radile još njegova baka i mama, zbog čega je na njega, kako nam je priznao, posebno ponosan. Recept je izdašan pa ćete s ovom količinom imati dovoljno njokića i za 'u led'.
Tradicionalni dalmatinski njoki
1000 grama krumpira
300 grama brašna
1 jaje
1 žlica ulja
1,5 prstohvat soli
po želji malo muškatnog oraščića
Priprema :
Krumpire operite i stavite kuhati. Kada vilica ulazi u krumpire, izvadite ih iz vode i još vruće ogulite.
Na radni stol stavite malo brašna, a krumpire propasiraj kroz "pašabrod". Dodajte im jaje, ulje i sol. Postepeno dodajte brašno pa fino izmjesite i napravite u kuglu.
Od kugle izrežite manje dijelove i valjajte ih u dužinu, kao zmije. Režite ih na željenu veliču pa svakog provucite preko ribeža. Lagano ih pospite oštrim brašno i stavite na tacnu.
Zakuhajte slanu vodu pa kuhajte njoke. Čim isplivaju gotovi su.
Prelijte ih uljem ili rastopljenim maslacem i spremni su za serviranje ili ubacite u umak.
Njoki od tikve
500 grama tikve hokkaido ili butternut
oko 400 grama brašna
2 jaje
75 grama maslaca
muškatni oraščić, sol
Očistite i narežite tikvu pa ju skuhajte ili ispecite u pećnici. Usitnite vilicom.
Dodajte joj ostale sastojke i zamijestite tijesto. Po potrebi dodajte još brašna.
Ostavite ga da malo počiva pa radite njoke na klasičan način ili ga razvaljajte na oko prst debljine i režite po želji. Kuhajte u posoljenoj vodi dok ne isplivaju.