Overlay
ideja za izlet

Jeste li za pravu avanturu? Isplanirajte uspon na najviši vrh Hrvatske, s kojeg puca nevjerojatan pogled, a posebnu čar ima kad padne noć...

Piše Tea Sumić Miletić
11. listopada 2020. - 10:46

Listopad je, pitate li nas, savršen mjesec za provoditi dane u prirodi. Naravno, kada to vremenske prilike dozvole. Jučer smo vam dali dva prijedloga za izlete, onako u 'light' verziji, 'lake šetnje', a danas vam predlažemo malo zahtjevniju avanturu. Ne vjerujemo da ćete ju danas stići iskušati, no eto vam 'buba u glavu' za neki od narednih vikenda.

Ideju nam je dala ekipa zaljubljenika u planinarenje okupljena na stranici Hiking Croatia. Najprije su nam u šali predložili 'Pa što ne odete na Mosor', a nakon što smo zagunđali da nas uspon na Mosor iz Sitna Gornjeg nelagodno podsjeća na obavezni izlet u sklopu nastave tjelesnog odgoja ponudili su nam malo drugačiju opciju. Puno drugačiju.

Pođite na vrh Hrvatske, preporučuju nam iz Hiking Croatia te svima koji su na ovaj prijedlog ustuknuli šalju ove impresivne fotografije uspona na Dinaru, odnosno na Sinjal, kako glasi staro ime 1831 metar visokog vrha te planine. Jesu li vas zaintrigirale? Ako jesu, isplanirajte avanturu za pamćenje, a pri tome će vam dobro doći savjeti koje su nam priložili.

image
Mario Jurina

Uspon počinje iz PK Brezovac, do kojeg se stiže automobilom, pa se pješke kreće do vrha. Nakon oko dva sata uspona stiže se do planinarskog skloništa Zlatko Prgin, savršenog mjesta za napraviti pauzu prije oštrog uspona na Sinjal. Uspon do samog vrha je baš strm, ali, primjećuju iz Hiking Croatia, ne bi bila neka 'baza' da se do najvišeg vrha Hrvatske ne treba malo pomučiti.

Nakon otprilike tri ipol sata stiže se na Sinjal, što je, uvjeravaju nas, a mi im vjerujemo, fantastičan osjećaj. S vrha puca pogled sjeveroistočno na Troglav i Konj, jugoistočno na Perućko jezero, južno na Kijevski Kozjak i Svilaju, a zapadno na Prominu. Tko ne želi istim putem natrag, može krenuti do iduće postaje, planinarskog skloništa Drago Grubać, smještenog na livadi ispod vrha Dinare.

Od vrha do skloništa ima nešto malo više od sat vremena laganog hoda, a ispred njega će vas dočekati bunar s odličnom hladnom vodom. Sklonište je, kažu nam, predivno i odlično opremljeno, a o njemu se pomno brinu članovi Paninarske udruge Dinaridi.

image
Mario Jurina

Budete li pratili ovu rutu kako je opisano, dok se budete odmarali pred spomenutim skloništem, dan će se polako primaknuti kraju pa ćete moći uživati u ljepoti posljednjih zraka sunca na planinskim obroncima, a potom iskusiti kakve čari nudi noć na planini. Uvjeravaju nas da je uistinu neponovljiv doživljaj s planinskih visova promatrati zvjezdano nebo i Mliječnu stazu koji se na tom mjestu udaljenom od svjetlosnog zagađenja, vide upravo savršeno. A mi im vjerujemo.

Osim ako se toliko zaljubite u planinu pa odlučite poslati sve kvragu i tamo ostati živjeti, idućeg se jutra u civilizaciju možete vratiti istim putem ili pak preko Glavaša, mjesta nedaleko od Kijeva.

Pripremite se!

Prije nego krenete na ovakav uspon, da poslije ne bi bilo 'ajme meni' i poziva GSS-u, temeljito se pripremite. Tjedan dana ranije u kondiciju se vratite oštrim šetnjama, a ujutro prije uspona dobro se istegnite.  

Prije nego krenete proučite staze, provjerite vremensku prognozu te se odjenite prikladno uvjetima. Pripremite ruksak opremljen pojasima koji obujmljuju prsa i bokove, jer vam takav neće 'plesati' po leđima.

U ruksak pospremite priručnu prvu pomoć, sunčane naočale, odijelo za kišu i mobilni telefon s GPS navigacijom. Pomno pripremite hranu i piće, preporučljivo je uzeti energetske pločice, grožđice i voće koji će vam dati energiju, kao i suhu hranu koja se lako ne kvari te izotonične napitke.

Pripazite da vam je odjeća slojevita, a obuća udobna i da čvrsto drži zglobove. Kako biste izbjegli žuljeve ponesite čarape bez šavova.

20. travanj 2024 01:53