Overlay
Baš osvježavajuće

Iskoristite breskve dok ih još ima: donosimo recept za klasičnu slasticu s omiljenim ljetnim voćem, idealna je za kraj ljeta

Piše Stil
Foto Shutterstock
2. rujna 2020. - 13:17

Stigao je rujan i najavio suptilno kraj ljeta. Nedostajat će nam kupanje, sunčanje i bezbrižni dani godišnjeg odmora koje čak ni loše vijesti ne mogu upropastiti. Isto tako, jednom kad počnu kiše i kad počnemo paziti da se u gradu ne poskliznemo na koji vlažni list, nedostajat će nam ukus i miris sezonskog voća.

Svaka čast lubenici, kako je mnogi nazivaju, voćnoj kraljici ljeta. Kod nas tu titulu drži - breskva.

Voće koje najradije nosimo na plažu, u kojemu uživamo u svim oblicima. Sama, sa šlagom ili zobenim pahuljicama, breskva je svestrana, ali uvijek specifično ukusna i ne preslatka. Baš je zato idealan dodatak slasticama, naročito onima koje nazivamo "osvježavajućima".

Dok još možemo, iskoristimo blagodati ove voćke. 

Cheesecake s breskvama (recept varijacija onoga s 24Kitchen)

Sastojci za podlogu:

- 120 grama maslaca

- 120 grama mljevenih oraha (ili badema)

- 200 grama brašna (glatkog)

- 2 vrećice vanilin šećera

- 100 grama smeđeg šećera

- 1 prstohvat soli

Sastojci za kremu:

- 4 jaja

- 600 grama krem sira (može i pola svježi, pola krem)

- 200 grama šećera

- naribana limunova korica

Sastojci za glazuru od breskvi:

- 300 grama svježih breskvi

- 40 grama šećera

- 1/2 limuna

- ružmarin (po želji)

Procedura:

1. Za podlogu pomiješajte mljevene orahe s brašnom, smeđim šećerom i vanilin šećerom. Ulijte u suhu smjesu rastopljeni maslac i miješajte. Po želji, dodajte prstohvat soli te ponovno promiješajte. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pokrijte dno i stjenke kalupa za tortu (promjer 24 cm) papirom za pečenje. Vlažno tijesto, dobro raspodijelite po kalupu, zagladite i dobro ga pritisnite rukama. Pecite podlogu u pećnici do zlaćane boje – oko 10 minuta.

2. Za kremu umutite jaja, krem sir i šećer dok ne dobijete laganu smjesu. Raspodijelite je po osnovi i pecite na 170 stupnjeva oko 40 minuta, dok krema ne dobije zlaćanu koricu. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.

3. Karamelizirajte šećer do tamnosmeđe boje. Narežite breskve na kockice te ih stavite u tavu s karamelom. Dobro ih promiješajte da upiju karamel. Stavite grenčice ružmarina (po želji), nastružite koricu limuna i iscijedite sok. Kuhajte na umjerenoj vatri oko pet minuta dok ne dobijete smjesu nalik pekmezu. Maknite s vatre. Kad se smjesa ohladila, rasporedite je po cheesecakeu. Ukrasite po želji svježim breskvama i ružmarinom.

Cheesecake se jede dobro ohlađen - pustite ga da stoji u hladnjaku barem tri sata prije posluživanja.

20. prosinac 2024 21:13