Svi znamo puniti paprike, princip je jednostavan, no varijacija je sto. Čak i osnovni recept ima nekoliko varijacija, pa jednima ne pada napamet stavljati ništa osim riže, sjeckanog luka i kvalitetnog mljevenog mesa, dok drugi tvrde da je sve puno ukusnije doda li se u smjesu i jaje.
Neki, pak, tvrede da je puno bolje staviti žlicu vrhnja te da se u tom slučaju riža može izostaviti, a ima ih koji u svoj nadjev za punjene paprike vole ubaciti žlicu senfa. Primijetili smo da mnogi umjesto riže koriste proso, kvinoju i kuhani ječam.
Nastojeći uštedjeti, neki mesnoj smjesi dodaju ribanu mrkvu i/ili tikvicu, a u zadnje vrijeme sve češće viđamo vegetarijanske inačice sa smeđom lećom i gljivama...
Koji god da je vaš recept i koliko god vi bili uvjereni da je najbolji, mi vam ipak nudimo nekoliko savjeta koji će ga učiniti još boljim. Ne vjerujete? Pokušajte!
- ne bacajte komade paprike koje ste odsjekli, usitnite ih i dodajte nadjevu
- umjesto uobičajenih zelenih paprika babura, pokušajte puniti crvene roga paprike ili uzmite obje vrste
- da vas ne bi iznenadile neslane paprike, napravite malu kuglicu, spljoštite je u pljeskavicu i ispecite na tavi. Kušajte i znat ćete treba li dodati još soli ili ne
- prije nego paprike poslažete u lonac u kojem će se kuhati, malo ih prepržite na svinjskoj masti, okrenite 'naopako', odsječenom stranom prema dolje, a potom ih popržite sa svih strana. Na ovaj način i meso i paprike pustit će gušt pa će umak u kojem ćete ih kuhati biti ukusniji
- umjesto u vodi, paprike skuhajte u mesnom temeljcu ili u pireu od rajčice. Nama je osobito draga ova druga varijanta, a 'pasatu' prije dodavanja paprikama uvijek dobro začinimo. Nije na odmet ubaciti i koji komadić pancete te listić lovora ili ružmarina
- za osobito dobar okus skoro pa gotove paprike zapecite u pećnici 10-ak minuta
Uživajte!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....