Overlay
jednostavno i ukusno

Imamo savršen recept za lijene i gladne: trebaju vam samo tri sastojka i manje od pola sata vremena!

Piše Stil
22. rujna 2020. - 14:10

Jede li se i vama nešto toplo, fino, kremasto? Možda je do promjene vremena i početka jeseni, a možda nam je nakon tjedana i tjedana uživanja u laganoj ljetnoj hrani nekako zafalilo pojesti štogod konkretnije. Što god da je razlog, mi smo našli rješenje.

Velika mu je prednost što je domaće i lako se priprema, minus za sada nismo uočili, stoga jedva čekamo završiti s poslom, dojuriti kući i baciti se na pripremu. Sve bi trebalo biti gotovo za pola sata. To što ćemo biti umorni ne bi nas smjelo omesti, barem sudeći po nazivu jela. Jer ime mu je 'lijeni valjušci'. Zovimo ih radije njoki.

Potječu iz Poljske, gdje se zovu leniwe pierogi, služe se kao prilog, predjelo ili kompletan obrok. Rade se slično kao njoki s ricottom, a mogu se poslužiti s raznoraznim umacima ili pak, obilato posute parmezanom.

A evo i recept za lijene njoke (prilog odaberite sami).

Lijeni njoki

1 kilogram skute, svježeg sira ili ricotte

pola kilograma brašna

2 velika jaja

1 veliki žumanjak 

1 žličica soli

1 žlica rastopljenog maslaca

Pomiješajte jaje, žumanjak i sir. Dodajte sol i brašno. Umijestite tiesto. Bit će prilično ljepljivo pa ruke po potrebi posipajte brašnom. Oblikujte duguljasti valjak pa ga režite na manje komade. Ne trebate ih dalje valjati kao što radimo s njokima od krumpira, samo ih ubacite u vrelu, posoljenu vodu. Gotovi su kad isplivaju. Vadite ih šupljom žlicom pa prelijte rastopljenim maslacem.

  

Tradicija

Želite li ih kušati na tradicionalni način, poslužite ih s krušnim mrvicama preprženima na maslacu ili s malo vrhnja i kockicama pržene slanine.

17. travanj 2024 20:01