Overlay
pravi užitak

Imamo recept za savršenu tortu od čokolade i kestena: ne peče se, ne sadrži brašno i jaja, a čak i mlijeko možete elegantno zaobići!

Piše Stil
18. listopada 2020. - 15:32

Imamo ideju kako zasladiti vikend. Napravite tortu od kestena koja se ne peče. Morat ćete, doduše, malo pričekati dok se kesten-pire ne odmrzne, koristite li njega, odnosno dok se kesteni ne skuhaju, odlučite li se na starinsku verziju, a malo ćete se načekati i dok se stisnu svi slasni slojevi  torte, no isplatit će vam se jer ćete na kraju itekako uživati.

Jesmo li spomenuli da ovaj recept ne sadrži brašno ni jaja? Čak i mlijeko možete isključiti uzmete li umjesto slatkog vrhnja neku biljnu alternativu. Ako vam se ne sviđa naš prijedlog za podlogu, zamijenite je onom za cheesecake - od mljevenog keksa i maslaca - ili pak ispecite biskvit.

Torta od čokolade i kestena

tijesto:

250 grama grubo mljevenih oraha, lješnjaka i/ili badema

2-3 žlice kesten pirea

100 grama paste od datulja ili 6 velikih datulja, namočenih i samljevenih

po potrebi 2-3 žlice tople vode

krema od kestena:

250 grama kesten pirea

250 mililitara slatkog vrhnja 

50 grama čokolade

50 grama šećera, više ako kesten pire nije zaslađen

malo ruma

krema od čokolade:

250 grama čokolade za kuhanje

250 mililitara slatkog vrhnja

Najprije napravite podlogu tako što ćete u blender ubaciti sve sastojke. Nemojte dodati previše vode da ne postane previše rijetko. Utisnite u kalup za torte i spremite u hladnjak.

Za kremu od kestena oduzmite od vrhnja nekoliko žlica, ostatak istucite u mekani šlag. Izradite kesten pire s vrhnjem koje ste izuzeli, šećerom i rumom pa kad postane kremasto pomiješajte s tučenim.  Dodajte rastopljenu čokoladu, poažljivo promiješajte i prelijte preko podloge. Neka se malo stisne u hladnjaku.

Za čokoladnu kremu nasjeckajte čokoladu, a vrhnje zagrijte do vrenja. Ubacite čokoladu i dobro promiješajte pa ostavite da se potpuno ohladi. Kratko ubacite u hladnjak pa izmiksajte i rasporedite po torti.

21. studeni 2024 02:30