Sezona paprika je na vrhuncu, no ona rajčica i patlidžana već je pomalo u silaznoj putanji što znači da nam je krajnje vrijeme za napraviti ajvar.
Ukusni namaz od pečenog povrća lako je napraviti ako znate prave trikove, a mi smo ih doznali sve. Stoga vam ponosno predstavljamo najbolji recept za ajvar, od kojeg ta povrtna poslastica bude tako kremasta i aromatična da ju poželite pojesti cijelu, onako na žličicu ravno iz staklenke.
Kremasti ajvar
3 kilograma paprika
1 kliogram patlidžana
1 glavica češnjaka
500 mililitara ulja
po želji: 1 feferon
Patlidžane operite, presijecite na pola pa ispecite u pećnici. Skinite im koru i odstranite sjemenke pa usitnite ili sameljite. Ocijedite višak tekućine.
Paprike ispecite i ogulite pa sameljite i njih, skupa sa češnjakom. Povrće dodajte u lonac debelog dna pa lagano kuhajte uz stalno miješanje dok ne ispari sva tekućina koju je povrće pustilo.
Tada uz dodajte sol, a zatim, uz stalno miješanje počnite malo po malo dodavati ulje. Gotovo je kad je gusto i kremasto.
rebacite u sterilizirane staklenke i dobro zatvorite pa stavite oko sat ipol u pećnicu zagrijanu na 100 stupnjeva.