Overlay
slatka kazna

Imamo recept iz kultne pariške slastičarnice za slavne francuske keksiće: otkrili smo i zašto su se Francuskinje tako dobro zabavljale dok su ih pekle

Piše T.S.M.
Foto Shutterstock
28. studenog 2021. - 14:10

Danas palimo prvu adventsku svijeću, čin je to pun simbolike i značenja, a jedno od njih je da je započela sezona adventskih keksića. A u sezoni keksića pri ruci vrijedi imati recept za poznate francuske prhke keksiće s maslacem. Ne, ne mislimo na pettit beurre, nego na petits sables. Kako im naziv (sable je pijesak) daje naslutiti, ovi su keksi nevjerojatno prhki, zahvaljujući savršenom omjeru brašna i maslaca, ali i načinu na koji se tijesto mijesi.

Za razliku od većine prhkih tijesta, u kojima je poanta ledenohladni maslac što manje dirati kako se ne bi počep topiti, tijesto za petites sables se radi tako da se maslac sobne temperature najprije dugo miješa sa šećerom. Zašto je tako možda bismo mogli priupitati nekoga u kultnoj pariškoj slastičarnici-pekari koja proizvodi najpoznatije "malene pijeske", Maison Poilâne, koju je još 1932. osnovao Pierre Poilâne.

Mi smo pak pronašli recept za petites sables kakve se rade baš u toj slastičarnici, u kojoj nose i naziv Les Punitions (punition je, ako se pitate, kazna, a u nazivu keksića se našla, navodno, zato što su se bake u Normandiji pekući ove kekse dobro zabavljale dozivajući djecu da dođu "primiti kaznu"). Zapisala ga je poznata autorica niza uspješnih kuharica, Dorie Greenspan, kojoj ga je otkrio slavni Lionel Poilâne osobno. Recept je iznenađujuće jednostavan, a ono što ga čini tako dobrim je tehnika i inzistiranje na visokokvalitetnim sastojcima. Stoga nemojte ni pomisliti da biste za ove kolečiće maslac mogli zamijeniti margarinom.

Les Punitions iz Maison Poilâne

Sastojci:

140 g neslanog maslaca sobne temperature
125 g šećera
1 veliko jaje lagano razmućeno
280 g višenamenskog brašna

Zagrijte pećnicu na 180 ℃, a dva lima obložite papirom za pečenje.

Istucite maslac dok ne postane gladak i kremast. Dodajte šećer i tucite dok ne postane lagano i pahuljasto, zatim dodajte lagano razmućeno jaje i nastavite mutiti dok smjesa ne postane glatka i sjajna. 

U zdjelu prosijte brašno pa sve promiješajte gumenom lopaticom dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Skupite ga rukama u lopticu i podijelite je na pola. Svaku polovicu oblikujte u ravan disk i čvrsto zamotajte u plastičnu foliju. Ohladite u hladnjaku 4 sata.

Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini dok ne bude između 4-7 mm debelo. Okruglim kalupom za kolačiće promjera 4 cm izrežite što više kolačića i stavite ih na obložene limove za pečenje. Pecite 8-10 minuta, odnosno dok se ne stegnu, ali su i dalje blijedi.

Prebacite kolačiće na rešetku da se ohlade na sobnoj temperaturi. 

Pratite Stil i na Instagramu!

18. travanj 2024 18:23