Overlay
maritozzi

I Hrvati su poludjeli za njima! Imamo recept za pecivo punjeno raskošnom kremom zbog kojeg ćete se zaljubiti u ‘supružiće‘

Piše Stil
Foto Tanja Pastuovic Klaic
1. veljače 2023. - 08:34

Prije točno godinu dana pisali smo vam o maritozzima, talijanskim kolačima od mekanog tijesta punjenima tučenim slatkim vrhnjem, ne sluteći da će, vjerojatno zahvaljujući tome što ih je u međuvremenu u ponudu uvela jedna zagrebačka slastičarnica, postati ogroman hit i na našim prostorima. U posljednje vrijeme nema tko nije objavio barem fotografiju zamamnih maritozza, a pronašli smo i nekoliko recepata. Onaj koji nas je najviše privukao, jer inače volimo sve što radi, je recept koji je podijelila Tanja Pastuović Klaić s @tanja.cookamigustam pa smo je zamolili da nam dopusti da vam ga prenesemo. Evo vam recept, isprobajte ga i uživajte u slastici koja, kako nam Tanja poručuje, upravo savršeno paše uz kavu.

Tanjini su maritozzi punjeni kremom od mascarponea, naranče i tonke. Oko peciva, priznaje Tanja, ima nešto više posla, jer tijesto treba zamijesiti i ostaviti da fermentira u hladnjaku preko noći, pa sljedeći dan peći i puniti. Ali za brioche se, zaključuje, uvijek isplati potruditi.

Mi se potpuno slažemo i želimo vam strpljenja i sreće da vam ‘supružići‘, jer tako bi se mogao prevesti naziv ovih kolača koje su po tradiciji mladići poklanjali djevojkama, često sa skrivenim zaručničkim prstenom u sredini, ispadnu baš kako treba.

image
Tanja Pastuovic Klaic

Maritozzi s kremom od mascarponea

Sastojci za tijesto:

350 g glatkog brašna

5g soli

100 ml mlijeka

7g suhog kvasca

3 jaja

55 g šećera

Naribana korica 1/2 naranče

90 g maslaca, sobne temp.

Sastojci za sirup:

100ml vode

50 g šećera

1 žlč meda

Naribana korica i sok 1/2 naranče

Sastojci za kremu:

400 g mascarponea, sobne temp

250 ml vrhnja za šlag

2 žlice šećera u prahu

Vanilija

Naribana korica 1 naranče

Naribana 1 sjemenka tonke, po želji, možete staviti i malo više;)

Priprema:

Sve sastojke za tijesto, osim maslaca, stavite u zdjelu i miksajte nastavkom za tijesto 7-10 minuta na niskoj brzini. Kad se tijesto već odvaja od stranica zdjele, malo po malo dodajte maslac narezan na kockice. Nastavite miksati još par minuta, tijesto treba biti glatko, mekano i elastično.

Izvadite tijesto iz zdjele, malo ga ručno mijesite i oblikujte u kuglu. Zdjelu lagano premažite uljem pa vratite u nju tojesto, pokrijte ga prozirnom folijom i ostavite da se na sobnoj temperaturi diže 1 sat, a zatim stavite u hladnjak i ostavite preko noći.

Sljedeći dan tijesto izvadite iz hladnjaka i podijelite 14-15 dijelova, svaki težine oko 55 g, pa oblikujte loptice.

Stavite oblikovano tijesto u lim obložen papirom za pečenje i pokriveno ostavite da se diže 2 sata na sobnoj temperaturi.

Umutite jaje s malo vode pa premažite peciva.

Stavite ih u zagrijanu pećnicu i pecite 10ak min na 190’C (peciva trebaju dobiti lijepu boju kestena).

Za to vrijeme pripremite sirup i kremu.

U posudicu stavite sve sastojke za sirup i na laganoj vatri kuhajte dok se šećer ne rastopi.

Pripremite kremu. mascarpone i vrhnje za šlag umutite skupa sa šećerom u prahu, kad dobijete željenu teksturu dodajte vaniliju, naribanu tonki i narančinu koricu.

Stavite kremu u slastičarsku vrećicu.

Peciva zarežite po sredini, pazeći da ih ne prerežete do kraja, premažite iznutra sirupom i napinite kremom. Špatulom zagladite kremu i pospite šećerom u prahu.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

18. travanj 2024 23:52