Overlay
u njima je ‘snaga‘

Guštajte bez grižnje savjesti: ubacite li u tijesto za pizzu samo jedan sastojak, dobit ćete puno zdraviju inačicu popularne poslastice. Isprobajte!

Piše Stil
Foto Shutterstock
27. veljače 2021. - 19:03

Volite li pizzu, ali se brinete oko kvalitete svoje prehrane, odmah prestanit. Brinuti, a ne voljeti pizzu. Jer imamo recept koji će objediniti vašu sklonost ne baš zdravoj hrani i vašu težnju da se počnete hraniti malo zdravije. Isprobajte recept za pizzu čije je tijesto i zdravije i hranjivije od prosječnog. Dodate li uobičajenim sastojcima za tijesto i chia sjemenke, dobit ćete pizzu koja je zdravija, ima više proteina, a i - vjerovali vi nama ili ne - ukusnija.

Jeste li znali da naziv "chia" dolazi od riječi iz jezika drevnih Maja koja znači snaga? Njihov sastav itekako opravdava to stao ime, jer riječ je o jednoj od najhranjivijih namirnica: chia sjemenke imaju daleko veće količine proteina u usporedbi s drugom biljnom hranom, a prema nekim istraživanjima sadrže više omega 3 masnih kiselina od lososa.

Ako je riječ o kvalitetnim i dobro skladištenim sjemenkama, bogate su kalcijem, kalijem, manganom i magnezijem te osim toga i cinkom te vitaminima B1, B3 i B12. Vjerujemo da je to sasvim dovoljno razloga za ubaciti ih u tijesto kako bismo dobili zdraviju verziju. Hoćete li se i pri odabiru sastojaka za nadjev držati preporuka o zdravoj prehrani ostavljamo vama na savjest...

Mini chia pizze

Sastojci:

300 grama brašna

40 grama chia sjemenki

2/3 šalice tople vode

1 žličica suhog kvasca

¼ žličice šećera

2 žlice maslinovog ulja

1 žličica soli

umak od rajčice

nadjev za pizzu po izboru

Priprema:

Pomiješajte toplu vodu, kvasac i šećer u posudi pa pričekajte da naraste, Pomiješajte brašno, sol i chia sjemenke, dodajte im smjesu kvasca i maslinovo ulje pa oblikujte tijesto.

Mijesite 10 minuta dok ne postane mekano i podatno pa ga ostavite na toplom mjestu da se udvostruči. Potom oblikujte mini pizze premažite ih umakom od rajčice.

Zagrijte pećnicu na 210 Celzijevih stupnjeva i pecite pizze dok ne uhvate boju, oko 8 minuta. Izvadite iz pećnice, nanesite nadjev po želji i zapecite još par minuta.

19. travanj 2024 04:37