Overlay
hit biljka

Gumijevac sjajnog lišća nova je zvijezda sobnog bilja! Doznali smo sve što o njemu treba znati, kao i gdje se može nabaviti

Piše Stil
Foto Shutterstock
27. siječnja 2023. - 08:03

Kako provodimo sve više vremena u zatvorenome, sobne su nam biljke sve zanimljivije, a kako i po pitanju sobnog bilja postoje trendovi, neke su nam od njih zanimljivije od drugih. Želite li da vaša zbirka živatnog zelenila izaziva znatiželjne i pomalo zavisne poglede, obratit ćete pažnju na to koje su trenutno najpopularnije. Nedavno smo vam pisali kako raste popularnost strelicije u ulozi sobne biljke (podsjetite se ovdje), a još jedan od trendova za 2023. koji su nam privukli pažnju dovoljno da ih poželimo usvojiti na duže staze (jer ne pada nam napamet nabavljati biljke samo zato što su trenutno u điru) je ficus elastica, kojeg neki nazivaju rubber tree ili "gumeno drvo".

Kod nas je uobičajeniji naziv gumijevac, a pronašli smo ga u ponudi više domaćih plant shopova - primjerice u Đardinu i Plantei. Kako tvrde oni koji prate trendove u svijetu sobnog bilja, ficus elastica već se po popularnosti može mjeriti sa svojom rodicom sobnom smokvom (ficus lyrata ili lirasta smokva), koji je apsolutno vladao interijerima u protekle dvije-tri godine, a kad ga malo proučite postat će vam jasno i zašto.

Gumijevac krasi sjajno lišće koje u različitih podvrsta poprima različite boje i uzorke, jednostavan je za uzgoj i lako se razmnožava što znači da, ako želite, lako možete uzgojiti cijelu kućnu džunglu punu gumijevca ili razveseliti prijatelje lijepim, zelenim, održivim (i besplatnim) poklonima.

Potječe iz južne Azije gdje u tropskim uvjetima dostiže 30 metara visine, a pronađeni su i primjerci visoki čak 60 metara. U umjerenoj klimi, u sobnim uvjetima, obično dostigne maksimalno dva metra. Potrebni su mu toplina i vlažnost te jarko svjetlo, premda uspijeva i pri umjerenom osvjetljenju, no tada jako sporo napreduje, dajući u prosjeku tek list-dva u par mjeseci (što se može lako promijeniti premještanjem na položaj u kojem će dobiti bar koji sat izravne sunčeve svjetlosti dnevno).

Ljeti traži obilno zalijevanje, dok zimi voli tek blago navlaženo tlo pa uslijed prevelikog zalijevanja počinje odbacivati lišće. Presađuje se svake dvije godine kada korijenje preraste teglu, a razmnožava se margotiranjem na početku ljeta čime se biljka također i pomlađuje. Može se razmnožavati i i krajem proljeća ili početkom ljeta uzimanjem reznica dužine 10-20 cm pri čemu se donji listovi odstrane, a reznica zabode u mješavinu treseta i pijeska.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

 

18. travanj 2024 15:07