Među keksićima na blagdanskom (ali i predblagdanskom!) stolu svakako bi se trebali naći i neodoljivi crinckle keksići ili "raspucanci". Vrlo čokoladni kolačići izgledom podsjećaju na šišarke i prizivaju ugođaj šume pod snijegom pa su savršen ukras, osim što su i jako ukusni.
Recepata je puno, međusobno se razlikuju ponajprije po omjerima, no osnovne su namirnice uvije iste. Ono čime ih možete učiniti baš svojima su dodaci poput začina, a baš tako radi i naš omiljeni bloger Mile Butorac, koji svojim crincke keksićima dodaje koricu naranče. Njegova nam se ideja sviđa, a kako smo upravo "užicali" recept odmah ćemo provjeriti je li u praksi dobra kao u teoriji. Isto preporučujemo i vama! Evo vam recept.
Čokoladni raspucanci
Sastojci
570 g čokolade
115 g maslaca
200 g brašna
6 g praška za pecivo
200 g mljevenih badema
6 jaja
200 g šećera
korica od 2 do 4 naranče
za uvaljavanje:
100 g kristal šećera
100 g šećera u prahu
* smjesa je dovoljna za oko 70 raspucanaca
Postupak
Čokoladu i maslac otopiti na pari ili na laganoj vatri. Ostaviti sa strane da se hladi.
Jaja razraditi sa šećerom dok se ne dobije gusta krema, dodati naribanu koricu naranče i dobro izmiješati.
U posebnoj posudi promiješati brašno s bademom i praškom za pecivo. Dobro izmiješati da se sve ravnomjerno rasporedi.
U čokoladu dodati kremu od jaja. I postepeno dodavati smjesu od brašna i badema.
Kad sve postane homogeno, dobro pokriti i ostaviti u hladnjaku oko 24 sata ili preko noći.
Formirati kuglice i bogato ih uvaljavati prvo u kristal šećer, zatim u šećer u prahu.
Peći na 170° 5 – 10 minuta (7 minuta).
Tips&Tricks
Ukoliko niste sigurni u to je li korica vaše naranče za upotrebu – tome doskočite tako da dio čokolade zamijenite tamnom čokoladom s narančom.
Pratite Stil i na Instagramu!