Overlay
za alergičare

Blagdanska torta bez brašna, mlijeka, jaja, šećera i orašastih plodova. Zvuči li vam ovo kao bajka, slatko ćemo vas razuvjeriti, imamo super recept!

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Shutterstock
16. prosinca 2020. - 15:22

Ne smijete li jesti jaja, pšenicu, mlijeko, šećer i orašaste plodove, kladimo se da su vam blagdani poprilično sivo doba godine. U najboljem slučaju. Možda čak i crveno, od frustracije. Ili, ne daj bože, poremećene probave. Ne smijete li, iz bilo kojih razloga, konzumirati gore navedene sastojke ili bar veći dio njih, možda ste u zabludi da ne možete jesti kolače, barem one klasične.

Jer, kako, recimo, napraviti klasičan biskvit, temelj gotovo svake dobre torte, kad ne smijete koristiti brašno, jaja i šećer? Pa ni većinu veganskih recepata ne možete isprobati, ako vam škode orašasti plodovi, jer su mahom na toj bazi, a ako ih ipak smijete jesti, sigurno ste već primijetili koliko su financijski neisplative slastice bazirane na indijskim oraščićima pa ih pripremate rijetko ili nikad.

Nemojte se patiti ovih blagdana, jer ionako ćemo se toliko toga morati odreći. Donosimo vam recept za tortu koju će čak i oni na najstrožem režimu smjeti - i poželjeti - jesti. 

Torta bez jaja, brašna, šećera i mlijeka

Sastojci za biskvit:

170 grama pirovog (ili drugog zamjenskog) brašna 

240 ml biljnog mlijeka 

60 mililitara ulja

80 mililitara agavinog ili javorovog sirupa

(ili 100 grama zamjenskog sladila u prahu)

1 žličica začina za medenjake

1 žlica limunovog soka

vrećica praška za pecivo

1/2 žličice sode bikarbone

1/4 žličica xantan gume

Sastojci za nadjev:

voće, džem, namaz

Sastojci za glazuru:

100 grama čokolade

50 mililitara zamjenskog mlijeka

Pomiješajte sve suhe, a odvojeno sve mokre sastojke te ih potom postupno sjedinite ulijevajući mokre u suhe. Tijesto ulijte u kalup i pecite dvadesetak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Gotovi, ohlađeni biskvit horizontalno prerežite, po želji malo poškropite biljnim mlijekom u koje ste dodali koju kap likera po izboru pa nadjenite po ukusu: nekim namazom čiji vam sastojci odgovaraju, a po vrhu glazuru od čokolade bez mlijeka i šećera kojoj ste dodali vrelo biljno mlijeko. 

Druga mogućnost je voćna: prerezanu tortu nadjenite svježim ili konzerviranim voćem te isto voće dekorativno poslažite po vrhu i prelijte nekim sredstvom za želiranje.

Tortu možete preliti i glazurom od šećera u prahu, malo limunove korice i par kapi limuna, a ako ne smijete jesti šećer uzmite neko zamjensko sladilo i sameljite ga u prah pa ga pomiješajte s limunovim sokom ili pak tortu premažite džemom. 

20. studeni 2024 16:46