Overlay
‘HACHE 2‘

Žena, majka, mafijašica: zvijezda Almodovarove ‘Juliete‘ bolja je druge sezone krimi serije kojoj nedostaje pravih uzbuđenja i zanimljivijih likova

Piše Marko Njegić
28. svibnja 2021. - 20:49

Španjolska serijska produkcija je među propulzivnijim u Europi, baš kao filmska.

Unatrag pola godine premijeru je imalo nekoliko visokoprofilnih španjolskih serija – od "30 novčića" preko "Crvenog neba" do "El inocente" i druge sezone "H" ili "Hache" kreatorice Veronice Fernandez.

Solidna prva sezona serije "H", nadahnuta istinitom pričom, puštena je na Netflix koncem 2019. s prelijepom zvijezdom Almodovarove "Juliete" Adrianom Ugarte i iskusnim Eduardom Noriegom ("Otvori oči", "Đavolja kralježnica") u glavnim ulogama.

Prijem je bio dovoljno dobar da je, kako to često biva, brzopotezno snimljen nastavak, tj. inferiornija druga sezona koja je imala premijeru niti godinu i pol dana kasnije.

Korona je umiješala prste u snimanje "season 2" i ubrzala ga promijenivši planove ekipi serije. Tako, umjesto planiranih osam epizoda, koliko ih je imala i prva sezona, snimljeno je njih šest.

Većini serija odgovara manji broj epizoda jer se u protivnom najčešće razvlače od iznemoglosti, ali u slučaju "Hache 2" i šest djeluje puno.

Korona ili ne, stječe se dojam da se požurilo s drugom sezonom umjesto da se imalo više vremena za razradu likova, zapleta i situacija.

Naslovni lik je snažan, dojmljiv i potentan, kao stvoren za bolju seriju – žena, majka, mafijašica. Helena, ili prema inicijalu H (dobra Adriana Ugarte), postaje jedan od vodećih igrača u trgovini drogom, preciznije heroinom, tijekom šezdesetih u Barceloni.

Žene rijetko vode ovakve poslove u filmovima i serijama, i to razlikuje "Hache" od TV konkurencije tipa "Narcos".

Naime, H prolazi put od prostitutke ubačene u svijet trgovine heroinom kojim drma Malpica (Javier Rey) do žene s instinktom za preživljavanje koja će se snaći u tom svijetu i izboriti da njime vlada, na iznenađenje mnogih muškaraca.

Taj svijet će je zavesti i ona će opijena moći željeti još, otvoriti klub, sagraditi laboratorij za heroin u vinariji..., ali sve to dolazi u paketu s teškim odlukama, žrtvama, prijevarama, izdajama, stradavanjima itd.

Serija "H" je u drugoj sezoni imala potencijal biti još uzbudljivija mafijaška epika po mjeri nastavaka "Kumova", samo iz ženske perspektive koja je u Coppolinim filmovima bila svedena na Michaelovu ženu Kay i sestru Connie.

Nažalost, seriji nedostaje prave uzbudljivosti i autentičnosti kakva je krasila najbolje primjerke krimi saga starinskog štiha.

Nedostaju joj zanimljiviji likovi izuzev (bivšeg) policajca Alejandra (Eduardo Noriega) i, naravno, H koja će opet raditi "što i uvijek – preživjeti".

Nedostaje joj i bolja fotografija, tipično "streamingovski" generička (prevladava smeđa/siva boja) i mračna u evokaciji šezdesetih kao dekade u kojoj se pušilo sve u šesnaest.

Jedno je predočiti pušačku atmosferu u scenama sa zapaljenim cigaretama, a drugo kad i scene bez dima izgledaju kao da su "zadimljene".

Pitanje je može li H preživjeti slabiju sezonu i doživjeti bolju treću, najavljenu njezinim kretanjem cestom prema budućnosti. Ajmo vjerovati da može, a Adriani Ugarte želimo više sreće sa skorašnjom Amazonovom serijom "Parot".

SERIJA: Hache 2; krimi drama; Španjolska, 2021. KREATOR: Veronica Fernandez ULOGE: Adriana Ugarte, Eduardo Noriega OCJENA: ** ½

23. travanj 2024 16:32