Overlay
nadahnjujuće

Umjetnički svijet dobio je vrijedan i zanimljiv projekt, a za sve je zaslužno dvoje Splićana. Sve su nam ispričali, zavirite u njihovu Teku i guštajte

Piše Siniša Kekez
Foto Luka Pešun
19. listopada 2022. - 08:23

Kako to obično biva, u tišini, prije godinu dana dobili smo zanimljiv projekt "Teka". Nije ga dobio samo Split, odakle je oboje umjetnika koje ga je pokrenulo, Glorija Lizde i Dario Dunatov, niti samo Republika Hrvatska, čije ga je Ministarstvo kulture i medija prepoznalo i podržalo, već ga je dobio čitav umjetnički svijet.

To je moguće zato što je riječ o internetskom projektu koji je globalno vidljiv. Svjetskost koncepta pokazuju i zastupljeni brojni inozemni fotografi kao i pisci Leonard Cohen, Milan Kundera, Annie Ernaux, Emile Cioran, Susan Sontag, Wislawa Szymborska i drugi.

Naravno ima i domaćih umjetnika i fotografa (Mladen Stilinović, Sanja Iveković, Rino Efendić...), ili pisaca (Dubravka Ugrešić, Ivo Andrić, Danilo Kiš, Srđan Sacher, Enes Kišević, Damir Karakaš, Nora Verde...).

Dakle iz svakoga kutka svijeta, kada se ukuca adresa https://www.tekateka.org/teka, mogu se vidjeti radovi navedenih autora. Fotografije ne trebaju prevoditelja i s lakoćom prelaze granice, to je lako moguće, a i dio tekstova je na engleskom jeziku.

Kako kažu pokretači projekta Glorija Lizde i Dario Dunatov, TEKA trenutačno ima oko gotovo 300 pratitelja na jednoj od društvenih mreža, Instagramu.

- Osnovna ideja projekta je online bilježnica, stoga i naziv TEKA, koja funkcionira kao resurs za zajednicu i prostor za promišljanje umjetnosti, pronalaženje novih autora i autorica, umjetničkih i književnih djela. Misija TEKE je aktivirati i potaknuti zajednicu na promišljanje o kulturi, kreativnosti i umjetnosti Ovim projektom tradicionalni medij bilježnice transformira se i prilagođava u digitalnu formu, što znači da je i sam način stvaranja sadržaja inspiriran kolažiranjem koje susrećemo u bilježnicama. Umjetnički radovi uglavnom iz vizualnih područja nisu povezani temom, već bivajući jedni pored drugih dolaze u međusobni dijalog stvarajući tako nova značenja i narative. Fokusirani smo na radove iz domene fotografije, filma i književnosti, odnosno pisanja budući da se uglavnom ovim medijima i bavimo u svome profesionalnom radu. Trudimo se što više objavljivati radove domaćih umjetnika, kako suvremenih, tako i onih koje novije generacije slabije poznaju i čije radove je vrlo teško naći na internetu budući da ne postoji nekakav online arhiv, objašnjavaju Glorija Lizde i Dario Dunatov.

Oni napominju da je TEKA planirana kao dugoročni, kontinuirani projekt koji se urednici nadopunjuju sadržajem na tjednoj bazi, dok se pozvani suradnici objavljuju u mjesečnome ritmu.

image

Projekt Tekica

Privatni album

- Sve objavljeno na stranicama TEKE rezultat je istraživačkog rada uredničkog tima. Sadržaj pronalazimo na internetu,odnosno raznim web-stranicama, pretragom u internetskoj tražilici, u mnogim knjigama, filmovima i videima te aktivnim sudjelovanjem u umjetničkoj sceni. Primjeri su fotografije domaćih autora pronađenih na internetskim stranicama, podcast community radija, fotografije postava s izložbe koju posjetimo, isječak iz knjige, video intervju s nekim redateljem i sl. Kolažiranjem različitog sadržaja stvaramo prostor koji može biti zanimljiv umjetnicima u istraživačkom radu, ali i svakodnevnim posjetiteljima, publici koja želi saznati nešto novo i dobivati sadržaj iz područja kulture i umjetnosti, koji je prošao kustosku obradu, pojašnjavaju Glorija i Dario.

- U svijetu koji je preopterećen sadržajem i informacijama osjetili smo potrebu pružiti neku vrstu kuriranog sadržaja, odabrati za korisnika/korisnicu radove koji su zanimljivi i relevantni. Uslijed pandemije koronavirusa mogli smo uvidjeti kako se u velikoj količini konzumirao umjetnički sadržaj dostupan na internetu, što je stvorilo potrebu za novim web formama. U moru online kulturnih sadržaja koji su se pojavili tijekom pandemije, a posebno u vrijeme lockdowna, primijetili smo manjak ovakve vrste sadržaja, posebice na regionalnom području, objašnjavaju voditelji nastanak projekta.

image

Projekt Teka
 

Privatni album

Međutim, projekt TEKA nije jedini koji njih dvoje potpisuju. Uz njega ide i projekt TEKICA, koja je zamišljena kao mini verzija TEKE. Suradnici su mahom osobe iz područja kulture - umjetnici, kustosi, redatelji, pisci koje se poziva da kreiraju vlastitu "bilježnicu" na mjesečnoj bazi.

- Tako želimo dobiti neku širu sliku o tome što potiče, motivira i inspirira umjetnike, kustose i druge radnike u kulturi, kažu mladi autori projekta imaju bogate umjetničke biografije. Glorija Lizde završila je preddiplomski studij Filma i videa pri UMAS-u te diplomski studij Fotografije na ADU u Zagrebu. I sama je fotografkinja s osam samostalnih izložbi iza sebe, kao i nekoliko nagrada, a u fotografskom radu bavi se temama obitelji, sjećanja i identiteta.

image

Projekt Teka
 

Privatni album

Dario Dunatov magistrirao je sociologiju u Splitu. Bio je član sociološke udruge "Imaginacija" u sklopu koje je vodio projekt "Što je film bez sociologije?". Suradnik je Festivala mediteranskog filma Split te autor i koautor radijskih emisija "Torinski konj" i "Slobodno lajanje". Od 2015. godine piše za razne portale o temama iz područja filma i kulture.

Na koncu možemo poželjeti da i TEKA i TEKICA budu pune zanimljivih, vrijednih sadržaja, a da se ovom do sada objavljenom možemo s užitkom vraćati jednostavnim pristupom preko interneta kada se u moru svakodnevnih banalnosti, politikanstva, crnila i sivila zaželimo umjetnosti.

20. travanj 2024 10:46