Overlay
Matej Milošev

Tri odlične preporuke: uživajte u izvrsnoj glazbi uz prijedloge koje smo dobili od uglednog domaćeg glazbenika, ovo su novi albumi koje rado sluša

Piše Marija Mlačić
Foto Marko Todorov/Cropix
24. svibnja 2021. - 10:17

Violončelist Matej Milošev iza sebe ima dugogodišnje suradnje s najpoznatijim imenima hrvatske glazbene scene, a nedavno se upustio i u stvaranje vlastite muzike. U studenome prošle godine izišao je njegov singl "Drugom prilikom" s Dunjom Ercegović, kojim je najavio projekt zamišljen kao suradnja s brojnim poznatim domaćim glazbenicima. Pitali smo ga što on trenutačno sluša, a ovo su njegovi prijedlozi.

Mayales – Domovina

Ovo je jedan od onih bendova na domaćoj sceni, ili, možda bolje, jedan od onih bendova uopće, koji sa svakim novim izdanjem jasno daje do znanja zašto ga volimo i zašto je i dalje ovdje.

"Domovina", dakle, nije iznimka koja potvrđuje pravilo, ona to pravilo – jest.

Album je to koji vas u svojih pedesetak minuta uzme za ruku, onako nježno i čvrsto, i onda vas odvede do svih onih mjesta koja smo poznavali, ali ih sami više ne znamo naći.

Pruža utjehu i tjera očaj, daje nadu u neko bolje sutra, i pritom zvuči nevjerojatno samouvjereno, ali toplo i mekano, kao neki sonični med i mlijeko.

Vrlo vjerojatno jedan od najboljih, ako ne i najbolji domaći album koji ćemo imati prilike čuti ove godine. Ekipa predvođena Petrom Beluhanom itekako ima nešto za reći, vrijedi poslušati.

Jessie Ware – What's Your Pleasure?

Četvrti studijski album ove podcijenjene Britanke izišao je početkom prošlog ljeta, tako da ovdje ne govorimo o nečemu novom kao što je gore navedeni album, ali zato nije ništa manje aktualan.

S ovim izdanjem ne možete pogriješiti, tjera na osmijeh, ples i bezbrižne, lijepe stvari. Sjajni aranžmani s gudačima i puhačima savršeno podilaze njezinu odličnom vokalu i sanjivim tekstovima.

Sve skupa je prilično naslonjeno na disco ostavštinu, tako da je taj pečat neminovan, ali namjeran i dobrodošao – sve u najboljoj, odmjerenoj maniri.

Imam osjećaj da bi ovaj album skoro pa mogao biti i konceptualan, jer slušajući pjesme ostavlja dojam da prolazimo kroz sve različite stadije nekakvog odličnog tuluma u rano ljeto.

Za svaku preporuku, nećete požaliti.

Run The Jewels – RTJ4

Američki hip-hop dvojac Run The Jewels (El-P i Killer Mike) jedna su od tih pojava na sceni o kojima se nema što puno govoriti, pogotovo ako pričamo o ovom izdanju – sila prirode u najčišćem obliku.

Od samih početaka su vrlo politički angažirani, pa tako ni ovaj album od toga ne bježi – izišao je taman u jeku svih onih vrlo neugodnih stvari prošle godine o kojima smo svi čitali, a koje se u Americi, nažalost, i dalje sustavno događaju.

Vrlo je sirov i surov, s jasnim i beskompromisnim stavovima i vrlo oštrim komentarima na situaciju u svijetu (Americi) danas.

Prepun je vrlo zanimljivih suradnji i gostovanja, pa su tako neka od imena Pharell Williams, Zach de la Rocha (RATM), kao i Josh Homme (QoTSA) i legendarna RnB/gospel pjevačica Mavis Staples.

Ako se osjećate kao da vam nedostaje malo ozbiljnije i teže glazbe, zapakirane u ozbiljno dobru produkciju i moćan zvuk, ovo je sve što vam treba.

19. travanj 2024 20:35