Overlay
svadba sa stilom

Sve što trebate znati o novom trendu u svijetu vjenčanja: usporedili smo cijene i dobili savjete iz prve ruke. Dvije su stvari apsolutno zabranjene...

Piše Pišu: Jelena Vrcelj i Ivana Tolj
Foto Iva And Vedran
4. listopada 2021. - 09:25

Koliko god poštivanje običaja bilo na cijeni, osobito kad govorimo o prigodama debelo natopljenima tradicijom poput vjenčanja, život nije imun na promjene i nove trendove. Neke su nam se promjene nametnule silom prilika - poput ograničenja broja uzvanika - a druge samo su došle kao zanimljiv dašak osvježenja. Jedan takav trend se u posljednje vrijeme osobito izdvaja. ''Organic vjenčanja'' i vjenčanja u ekostilu posebno su osmišljena kako bi bila u skladu s prirodom i načelom održivosti, pa je sve, počevši od ukrasa do načina iskorištavanja hrane ekološki svjesno i isplativo. Pri tome je izuzetno važan i izbor lokacije, koja bi trebala biti što bliža prirodi, za razliku od standardnog pirovanja u salama za vjenčanja. Vinarije, maslinici, OPG-ovi... takva su mjesta u ovom slučaju osobito na cijeni.

image
Iva And Vedran

A ako je sala prva na popisu zabranjenih, druga je svakako - plastika. Bacanje konfeta, puštanje balona, plastični dekor... ništa od toga nije dopušteno na "organic vjenčanjima". Umjesto toga koriste se dekoracije od cvijeća, svježeg ili suhog, ili pak drva i teracotte, vrpce od prirodnih materijala, keramičko posuđe, ručno rađene zahvalnice... 

A kako popularnost "organic" i "eko" svadbi raste, ne mijenja se samo svijest prema neprihvatljivim PVC ukrasima, mijenjaju se i jelovnici: uzvanicima su na raspolaganju i veganske ili bar vegetarijanske alternative, hrana se pribavlja od lokalnih proizvođača, u pravilu je organska, a pri njenom se spremanju izbjegavaju aditivi - kao što se fešta u skladu s prirodom, tako se pristupa i namirnicama. Tko želi ovu priču "isfurati" do kraja, trebao bi s ekološkim preporukama uskladiti čak i odjeću te obuću. Barem kad je riječ o mladencima, ako već ne i o svatovima.

image
Shutterstock

Ovaj trend pronalazi svoje poklonike i u Dalmaciji. Splićani Majda i Ivor na svom su se vjenčanju odlučili zanemariti tradiciju i svoj poseban dan učiniti još posebnijim. Vjenčanje su organizirali u prirodi i to preko dana, a iako "dress code" nije bio obavezan, svoje su uzvanike unaprijed upozorili da im visoke potpetice, "fensi" haljine i kravate neće biti potrebne. Vjenčanje su organizirali u Antoničinom mlinu, uz rijeku Žrnovnicu, a fotografije sa zabave dokaz su da mala promjena uvijek dobro dođe.

- Željeli smo opušteno i ležerno vjenčanje, a jedini uvjeti bili su mjesto i vrijeme radnje. Vjenčanje na otvorenom za nas je predstavljalo zabavu u prirodi, a bilo nam je bitno i da se zadržimo na dnevnom điru te da sve završi do ponoć - priča nam Majda.

image
Iva And Vedran

Organizacija vjenčanja trajala je otprilike dva mjeseca i za sve detalje su se, kaže nam, pobrinuli sami, iako su u početku razmišljali o agenciji.

- Vrlo brzo shvatili smo da sve možemo samostalno i da će tako baš sve biti onako kako smo zamislili. Lokaciju smo jako brzo našli jer se radilo o mjestu koje smo i ranije posjećivali, a nakon tog koraka ostali detalji nastavili su se slagati sami od sebe.Nakon dogovorene lokacije, na red je došao DJ, cvjećarka, fotografi i naravno - spiza. Otprilike smo znali što želimo pa smo tako cvjećarki dali samo jedno uputstvo - neka sve cvijeće izgleda kao da smo ga ubrali u vrtu ispred kuće.

image
Iva And Vedran

Fotografski bračni par Ivu i Vedrana iz Varaždina, upoznala sam na vjenčanju svoje prijateljice te smo si odmah kliknuli. Kako i njih vesela nova mjesta i stilovi, svidjela im se naša ideja, a iako se ni Ivor ni ja baš i ne volimo fotografirati, ovo iskustvo Iva i Vedran uspjeli su nam učiniti zbilja posebnim. Dogovor s DJ-om je također prošao dobro te smo se jako brzo složili oko starih i novih stranih pop hitova. Dobra stvar kod DJ-a jest što čak možete poželjeti i pjesmu 'Fell In Love With An Ailen', a moji uzvanici znali su zašto baš tu pjesmu volim - veli nam.

Što se jelovnika tiče, mladenci su odlučili da za svakoga bude po nešto - mislili su i na tradicionaliste pa su im osigurali nezaobilazan sir i pršut, ali ni vegani nisu ostali zakinuti za delicije. Uzvanici su se posluživali hranom sa švedskog stola na kojem su se našli humus, namaz od cikle i graha, pečeno povrće, razne vrste salata, seitan, povrtne spring rolice i selekcija veganskih kolača, dok su za piće bile poslužene domaće rakije, likeri, vino i gin te sokovi od bazge, jagoda i jabuka. Veliki dio ponuđenog bio je iz obiteljskog OPG-a Antoničin mlin.

image
Shutterstock

Pitamo Majdu jesu li imali kakvih poteškoća pri organizaciji.

- Apsolutno nikakav problem nam nije iskrsnuo, osim što smo bili jako opterećeni vremenskom prognozom. Iako se radilo o ljetnom terminu, zapravo nikada ne možete biti sigurni da će sunce biti na vašoj strani. Na sreću, dan je bio kao izmišljen, a da je kojim slučajem kiša ipak pala, iskoristili bismo opciju šatora. Tog je dana na kraju bilo sunčano i poprilično vruće, ali s rijeke je do stolova postavljenih u njenoj neposrednoj blizini pristizala svježina, pa nikome nije bio problem plesati ni družiti se - prisjeća se naša sugovornica.

Kako je na vjenčanje bilo pozvano puno djece, zabava je bila prilagođena i njima. Mališani su, priča nam Majda, zbilja uživali - u blizini stolova bili su hammock, ljuljačka, trampolin i prostor za igranje badmintona, a djeca su uspjela nagovoriti odrasle da skinu cipele te su tako zajedno, bosonogi, potražili osvježenje  u rijeci.

image
Shutterstock

Za kraj razgovora pitamo Majdu o troškovima organizacije. Zanimala nas je usporedba troškova s ovakvog "eko" vjenčanja s troškovima tradicionalnog pirovanja u sali.

- Po onome što sam čula od prijateljica koje su se odlučile za pir u sali, čini mi se da je ovo ipak malo skuplja opcija. Moraš imati plan B zbog moguće kiše te se moraš pobrinuti za rasvjetu jer si na otvorenom. U našem slučaju, morali smo zbog broja uzvanika iznajmiti nekoliko dodatnih klupa i stolova, a i raznovrsni je jelovnik pridonio konačnom zbroju.

Ipak, kad gledamo fotografije snimljene tog dana, ne bismo baš ništa mijenjali. Svakome tko planira vjenčanje na otvorenom svakako bismo preporučili ovu opciju. Vjerujte mi, govorim vam iz prve ruke,  čak i najzagriženiji zaljubljenici u tradiciju danima su oduševljeno pričali o našoj maloj prirodnoj zabavi - zaključuje Majda.

Pratite Stil i na Instagramu!

18. travanj 2024 03:43