Overlay
Namjerna kolotečina

Što bi vam se dogodilo kad bi svakog jutra obukli istu majicu i pojeli isti doručak? Rutina je dosadna, ali ima prednosti, ugledajte se na genijalce!

Piše Stil
Foto Shutterstock
7. ožujka 2021. - 12:36

Čovjek dnevno donese 35 tisuća odluka. Toga naravno nismo ni svjesni jer bismo poludjeli da je suprotno. Čim otvorimo oči imamo prvi izbor u danu, nastaviti spavati ili provjeriti sat i onda tako nastavljamo sve dok ponovno ne utonemo u san. Iako odluke većinom donosimo bez da o njima razmišljamo to ne znači da naš mozak ne trpi svojevrsna opterećenja. 

Od toga da se pitamo što ćemo skuhati ili jesti u restoranu, do toga da nismo sigurni jesmo li ispravno postupili kada smo raskinuli dugogodišnju vezu, sve to procesuiramo i naposljetku ostajemo izmoreni. Dokazano je da imamo kapacitet za donošenje tek nekolicinu dobrih odluka, nakon čega biramo za nas manje povoljne opcije. Uzrok tome je iscrpljenost i smanjena koncentracija.

Ugledamo li se na neke od najbriljantnijih pojedinaca u našem društvu primijetit ćemo da su pokušali uštedjeti gdje god su mogli na vlastitim izborima. Bill Gates uvijek nosi istu, pomalo dosadnu odjeću i sigurno ujutro ne razmišlja što odjenuti, isto kao što je činio i genijalac nad svim genijalcima - Dexter. Njegov ormar činio je red istih košulja i svako jutro samo je uzimao čistu iz tog pravilnoga niza.

image
AFP

Od spomenutih 35 tisuća dnevnih odluka, čak 200 ih otpada na hranu. S obzirom na iscrpljenost i manjak volje da se donose one ispravne, često biramo vodeći se isključivo ishitrenošću. Najmasnije pecivo u pekari, ili kriška kruha s parizerom. Sumnjamo da će itko od nas otići u dućan i kupiti 20 istih majica, ali zato možemo u svoj dan uvesti puno zdraviju rutinu. Svakog jutra jedite isti doručak, za koji, s obzirom na to da ste ga unaprijed isplanirali imate sve spremno.

Zobene kaše apsolutni su favorit nutricionista iz brojnih razloga. Zob je prepuna vlakana i pozitivno utječe na naš probavni sustav te nas dugo drži sitima za razliku od onog bureka iz pekare. U kašu se dodaje voće koje poboljšava njen okus, ali je isto tako zdravo i bogato vitaminima, kao i sjemenke od kojih svaka vrsta pozitivno djeluje na neki aspekt našeg zdravlja. Dok na svom mobitelu ujutro čitate nove tekstove sa Stila rutinski pripremite zobenu kašu i dan ćete započeti s jednom odlukom manje i jednim zdravim obrokom više. 

20. travanj 2024 12:30