Overlay
‘FRIENDS: REUNION‘

‘Prijatelji‘ između smijeha i tuge, komedije i emocije: ponovno okupljanje drage ekipe godinama kasnije gorko-slatko je iskustvo i za njih i fanove

Piše Marko Njegić
29. svibnja 2021. - 13:02

Ponovno okupljanje "Prijatelja" izazvalo je mahom negativne, zlobne komentare na društvenim mrežama pred premijerno emitiranje specijala "Friends: The Reunion" 27. svibnja na HBO GO-u.

Komentare je pokrenuo "selfie" ekipe "Prijatelja" sa seta "reuniona", dakle Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lise Kudrow, Matthewa Perryja, Davida Schwimmera i Matta LeBlanca koji je držao mobitel u ruci i "okinuo" fotku.

Na meti društveno-mrežnih komentatora našao se izgled zvjezdanih glumaca (najviše glumica) koji su, kao, ostarjeli i "plastificirali" se do neprepoznatljivosti, toliko da se od njihove "plastike" može "napraviti sedmi prijatelj".

Čovjek se pita jesu li svi ti komentatori isti ljudi kao što su npr. bili prije 17 godina, kad je emitirana posljednja epizoda serije "Friends" nakon deset sezona, ili tijekom devedesetih, u doba početaka "Prijatelja". Kao da ni sami nisu u međuvremenu ostarjeli, osijedjeli, dobili par kilograma viška, možda se i "plastificirali".

Jer, "plastika" se sve češće može vidjeti i među "običnim ljudima", i to na djevojkama dvostruko mlađim od "Prijatelj(ic)a", a ne samo hollywoodskim zvijezdama u šestom desetljeću života.

Negativan predznak se nadvio nad "Friends: The Reunion", uparen i propitivanjem "smisla" ponovnog okupljanja "Prijatelja", mimo onog "take the money and run".

Međutim, tko počne gledati specijal s predrasudama, mogao bi se ugodno iznenaditi viđenim i negativu u konačnici pretvoriti u pozitivu, naročito ako je (bio) fan serije, jedne od najpopularnijih svih vremena, ako ne i najpopularnije, barem kad je riječ o komediji/sitcomu.

Nije ovo prijelomna televizija, moglo je i bolje, ali jest nerijetko ganutljivi podsjetnik fanovima zašto su zavoljeli "Friends" i likove brata i sestre Rossa i Monica Geller, Chandlera Binga, Phoebe Buffay, Joeyja Tribbianija i Rachel Green, tj. glumce koji su ih utjelovili (redom Schwimmer, Cox, Perry, Kudrow, LeBlanc, Aniston).

Fanovi sa svih strana svijeta javljaju se unutar specijala i dijele ljubav prema "Prijateljima", uključujući i neke "celebrityje", tipa David Beckham.

Gostovanja sporednih glumaca iz serije, poput Toma Sellecka, svakako djeluju prirodnije, manje forsirano od pojave "celebrityja" poput Lady Gage koja će s Kudrow zapjevati/zasvirati "Smelly Cat" prepoznavši sebe u "drukčijoj" Phoebe.

Specijal je daleko najprirodniji i najbolji kad ostavi nasamo glavne glumce koji se od 2004. i posljednje epizode do ovog trenutka nisu našli na istom mjestu u punom broju.

Pojava istih glumaca na istom setu godinama kasnije gorko-slatko je iskustvo za njih i fanove, baš kako priliči susretu starih dobrih prijatelja nakon dužeg vremena, posebice što su neki još u likovima koji su postali dio njih i reagiraju slično kako bi reagirali i oni (Kudrow na bubu).

Prijateljska kemija, glavni zalog uspjeha serije "Friends", među njima se nanovo stvara gotovo trenutačno, kao nekoć, dok (ne)planirano otkrivaju detalje sa snimanja, od benignih poput skrivanja papirića s dijalozima do potencijalno prelomljivih preko njihova života izvan seta.

Primjerice, Perry izjavi kako je svake večeri mislio da će umrijeti ako ne nasmije publiku, što ostali nisu imali pojma onda, a što je, moguće, izazvalo glumčevu ovisnost o alkoholu (pritisak), zbog čega danas izgleda najlošije od svih i izaziva zabrinutost, kao i njegova provala da ga nitko od ekipe ne zove, koja samo naizgled djeluje kao šala.

Kao što glumcima na setu prolaze kroz glavu mnoge epizode, tako će prolaziti i fanovima, naročito kad Aniston i co. prilično uvjerljivo rekreiraju dijelove nekadašnjih epizoda sa scenarijem u ruci, ponekad i izgovarajući dijaloge napamet, bez podsjetnika.

Vrhunci specijala su prisjećanja na ključne epizode, ispresijecana scenama iz serije, kad Phoebe dozna za vezu Chandlera i Monice, tj. kad se prvi put poljube Ross i Rachel u tumačenju zapravo zaljubljenog, ali nikad romantično ostvarenog para Schwimmer-Aniston. Između rekreacije ove dvije epizode, smijeha i tuge, komedije i emocije, nalazi se suština starih-novih "Prijatelja".

SERIJA: Friends: The Reunion; komična drama; SAD, 2021. KREATORI: David Crane i Marta Kauffman ULOGE: Jennifer Aniston, Courtney Cox OCJENA: *** ½

Brojke i slova
– 236 epizoda u 10 sezona
– emitiranje u 220 zemalja svijeta
– Emmy za najbolju humorističnu seriju i glumice Jennifer Aniston i Lisu Kudrow
– najpopularnija izjava nekog lika: "How you doin'?" (Joey)
– u seriji su glumili i: Reese Witherspoon, Paul Rudd...
– u seriji su gostovali: komičari Ben Stiller, Robin Williams, Billy Crystal, Danny De Vito i Charlie Sheen, akcijske zvijezde Bruce Willis i Jean-Claude Van Damme, popularna Julia Roberts, Brad Pitt...

18. travanj 2024 23:55