Overlay
‘BATWOMAN 2‘

Pogledali smo uvodnu epizodu druge sezone TV sage o prvoj gay superheroini u povijesti. Pravo je pitanje za koga se uopće ova sapunica snimala

Piše Marko Njegić
23. siječnja 2021. - 15:11

Batwoman se nije našla u sapunici kao Wanda i Vision, ali kao da jest. Ako se po prvoj epizodi serija poznaje, druga sezona "Batwoman" bit će jednako slaba kao prva, da ne kažemo loša. S produkcijskim vrijednostima osrednje sapunice devedesetih, nagomilanim podzapletima i likovima, te većinski drvenom glumom i režijom, "Batwoman 2" jedva da ima išta zanimljivoga ponuditi gledateljima. Pravo je pitanje za koga se uopće ova serija snima(la).

Prva sezona nije bila bog-zna-kako gledana, niti ju je kritika pomilovala. Čemu onda nastavak, posebice nakon što je Ruby Rose, izvorna glumica u ulozi Kate Kane/Batwoman, odustala od serije nakon ozljede na snimanju, a vjerojatno i nezadovoljstva njezinom kvalitetom?! Rose je donijela prvoj sezoni "Batwoman" veliki publicitet kao "gay" glumica u ulozi prve "otvoreno" gay superheroine u povijesti televizije.

Diverzitet je bio jedino iole vrijedno spomena u prvoj sezoni serije s lezbijskom superjunakinjom, a druga to potencira u nemogućnosti ičeg drugog. Nova Batwoman, Ryan Wilder (Javicia Leslie, najsvjetlija točka prve epizode; njoj ide onih pola zvjezdice ekstra), nije samo lezbijka, nego i crnkinja.

No, to nije sve, njezin lik je prošao traumatično sito i rešeto preforsirane karakterizacije i "plottinga" koji, kako to često biva i u boljim u serijama, ne ostavlja ama baš ništa na imaginaciji ili sugestiji, servirajući sve gledatelju.

Ryaničina majka je umrla na porodu, oca nema, posvojila ju je žena koju su nasmrt prebili Wonderland banditi predvođeni negativkom iz prve sezone Alice (preglumljena Rachel Skarsten) da se stvori i motiv osvete, cipelareći i nju na podu. Uz sve to, završila je i u zatvoru nepravedno osuđena za posjedovanje droge i sada živi u kombiju i ne može naći posao zbog dosjea.

"Too much" je preblaga riječ, ali eto, treba nam se nacrtati da Ryan "želi pravdu" (i osvetu) i da je idealna da preuzme odijelo Batwoman nakon što je Kate, prema svemu sudeći, smrtno stradala u avionskoj nesreći u prvih nekoliko minuta prve epizode druge sezone.



Dakle, epizoda naslovljena "What Happened to Kate Kane?" odmah otkriva što se sa njom dogodilo, što za Ryan dođe kao znak s neba, budući da se avion srušio nedaleko nje, taman da pronađe kostim u olupini i ponese ga sa sobom. Jasno, s odijelom, odnosno velikim moćima, dolaze velike odgovornosti, stoga se Ryan nećka hoće li nastaviti tamo gdje je Kate stala kao Batwoman.

Jer, odijelo je namijenjeno herojima, a ona to nije, već prije antiheroina zbog svoje prošlosti. "Odijelo je veće od mene", kaže Kate, ali ipak uskače u njega i uspijeva u njemu preživjeti hitac s komadičkom kriptonita koji je bjegunac iz "Arkhama" Tommy Elliot (Warren Christie) ukrao iz Batmanove špilje maskiran u Brucea Waynea. Što to znači za naredne epizode "Batwoman 2"? I zanima li koga uopće?

SERIJA: Batwoman 2; akcija; SAD, 2021. KREATORI: Caroline Dries ULOGE: Javicia Leslie, Rachel Skarsten OCJENA: * ½

19. travanj 2024 08:23