Overlay
Odlični naslovi

Pet filmova za slavljenje mjeseca žena! Za svakoga po nešto: od drame koja slavi nepokolebljivu snagu ljudskog duha, do crne obiteljske komedije

Piše M. M.
Foto Imdb
8. ožujka 2021. - 22:57

Ako želite proslaviti Dan žena na malo posebniji način od večere uz buket ruža, preporučujemo da pogledate neki od filmskih naslova koji smo izdvoji za vas. Svaki od ovih filmova slavi žensku snagu na sebi svojstven način, a imaju više od jedne dobro napisane i odglumljene protagonistice.

Kolovoz u okrugu Osage (John Wells, 2013)

Ova crna komedija o obitelji u teškoj krizi prema drami Tracy Letts nagrađenoj Pulitzerovom nagradom, u trenucima je teška za gledanje, ali svakako obiluje dobro napisanim humorističnim scenama pa možemo reći da ima pravi omjer suza i smijeha. Nakon što glava obitelji umre, sve kćeri sa svojim partnerima se vraćaju kući na posljednji ispraćaj svoga oca te kako bi bile podrška majci ovisnici o tabletama. Ako tražite film s dobrom ženskom glumačkom postavom onda je ovaj definitivno idealan izbor za vas. Osim Meryl Streep, izvrsne uloge odigrale su i Julia Roberts, Juliette Lewis, Margo Martindale i Julianne Nicholson, a Roberts i Streep nominirane su i za Oskara.

Adelin život (Abdellatif Kechiche, 2013)

Ovo je priča o odrastanju, o buđenju seksualnosti, o zaljubljivanju i u konačnici o ljubavi. Adele koju igra odlična Adele Exarchopoulos srednjoškolka je koja provodi dane razgovarajući o dečkima, ali zapravo mašta o djevojci koju je srela na ulici. Nakon što joj srce slomi školska kolegica, odlazi u lezbijski bar gdje je upoznaje i počinje njihova romansa. Obje glumice, Adele i Lea Seydoux osvojile su Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu što je prvi put u povijesti da se to dogodilo, a glavnu nagradu osvojio je i film. Adelin život je iskrena i topla romansa, te jedna od rijetkih koja na tako lijep i erotičan način tematizira žensku ljubav.

Naša majka (Denis Villeneuve, 2010)

Ovaj film je zastrašujuća priča o tome što mržnja može učiniti ljudima, o užasima rata koji se prelijeva na sve što dotiče te kao kontrast o nevjerojatnoj snazi ljudskoga duha, napose ženskoj snazi. Brat i sestra blizanci nakon smrti majke dobivaju dvije omotnice koje im je ostavila i kao posljednju želju zatražila da predaju njihovome ocu za kojeg su smatrali da je mrtav, i bratu za kojeg nisu znali ni da postoji. Iz udobnosti svog kanadskog života odlaze u majčin rodni Libanon i tamo se suočavaju s prošlošću vlastite obitelji i složenim problemima regije. Film je istovremeno i misteriji i drama, a reći išta više značilo bi otkriti tragove koje ćete radije slijediti sami. Od plodnog Villeneuvea ovo je jedan od ponajboljih filmova koji se jednako sviđa njegovim starim i novim gledateljima.

Persona (Ingmar Bergman, 1966) 

Jedan od najosobnijih i najcjenjenijih filmova Ingmara Bergmana, u kojem su glavne uloge odigrale redateljeve omiljene glumice, Bibi Andersson i Liv Ullman. Film je započeo novi i apstraktniji dio njegove karijere i bavi se istraživanjem identiteta i drugim zajedničkim temama Bergmanova djela poput mentalnih bolesti, nedostatka smisla i smrti. Nakon što poznata glumica Elisabet najednom prestane govoriti njen psihijatar savjetuje da ode u svoju vikendicu u pratnji medicinske sestre Alme koja je obožava. Kada dođu ondje Ala provodi dan tako da joj prepričava sve najintimnije detalje svog života u jednosmjernoj komunikaciji, ali ubrzo pročita Elisabetino pismo koje je u potpunosti emotivno slomi. Nakon toga njihov odnos se zaoštrava, dinamika mijenja, a granice njihove ličnosti zamućuju.

Thelma i Louise (Ridley Scott, 1991)

Ovaj revolucionarni film ultimativna je oda ženskom prijateljstvu. Nakon brojnih filmova ceste u kojima su protagonisti muškarci, Thelma i Louise pokazuje da se ženama i te kako mogu događati uzbudljive avanture i da će to ljudi i te kako htjeti gledati. Geena Davis i Susan Sarandon igraju dvije prijateljice koje odluče provesti vikend bez svojih partnera i ludo se zabaviti. Thelma se u baru napije i pleše s muškarcem koji je kasnije pokuša silovati, a da bi je spasila Louise upuca njenog napadača. S obzirom na to da im nitko ne bi vjerovao da ju je on napao jer su viđeni kako plešu(sic!) odluče se dati u bijeg. Scenaristica Callie Khouri je jedna od rijetkih žena koja je dobila Oskara u toj kategoriji, a film je ušao u srž pop kulture pa ako niste, ai ako jeste danas je pravi dan da ga pogledate.

19. travanj 2024 00:15