Overlay
privid realnosti

‘Parite li oči‘ na Instagramu, ovaj će vam profil razbiti iluzije. Influencerica iz Amsterdama otkrila ‘sirovu‘ stvarnost: Nije sve onako kako se čini

21. lipnja 2020. - 16:47

Svi smo to doživjeli. Čak i oni s najviše samopouzdanja na svijetu. Pokušali smo malo više napućiti usne, malo uvući obraze, potegnuti kosu nad čelom ili lagano, odpozadi, zategnuti kožu na vratu. Sve ne bi li nam se odraz u ogledalu učinio privlačniji. A potom se suočili s realnošću kad se sve vratilo na svoje mjesto. Neki se s tim nisu pomirili pa su se malo zaigrali efektima prije nego su objavili najfriškiji selfie. Pa što, to svi rade, zar ne?

Pa što, uistinu. Ne'š ti. Ha-ha. Sve je to okej dok se samo igramo i dok od svega toga radimo šalu. Međutim, kad se iza svega krije biznis ili drugi interes, baš i nije ne'š ti.

Retuširane fotografije postoje od kad i fotografiranje i nije to nikakvo otkrivanje tople vode. I na prastarim su fotografijama nekim damama 'skinuti' šeširi koji im nisu savršeno pristajali ili je dodan poneki uvojak, kako bi frizure djelovale raskošnije. Pa što, to su samo obiteljske fotografije, kojima je sudbina bila krasiti zid iznad bračnog kreveta ili komodu u primaćem salonu. 

No, kad retuširane fotografije krase društvene mreže, stvari postaju malo kompliciranije. Stvaraju privid savršene realnosti koja ne postoji, no za kojom mnogu potpuno realno - pate. Pa im se u usporedbi s njom vlastita svakodnevnica čini blijedom i nikakvom, a odraz u ogledalu još bogatiji manama. I to je nešto što smo, vjerujem, svi doživjeli.

Stoga nije na odmet povremeno se prisjetiti - jer to nije nikakva tajna, stvar je poznata od kad postoji fotografiranje - da je ono što gledamo na Instagramu često kilometrima daleko od istine. One usnice zbog kojih ste možda počeli razmišljati o hijaluronu u stvarnosti baš i nisu tako napućene. Niti je trbuh onako ravan, a guza je više punašna nego prpošna.   

Ma znamo to svi, samo lako zaboravimo dok 'parimo oči', premda svako toliko procure 'sirove' fotografije s nekog snimanja. Stoga pozdravljamo ideju Rianne Meijer, influencerice iz Amsterdama s preko 630 tisuća pratitelja koja na svom profilu rame uz rame s retuširanim fotografijama objavljuje i neretuširane. Rianne, za razliku od drugih, razotkriva samo sebe: jedne i druge fotografije su njene. Razotkriva, međutim, i cijeli taj lažni svijet.

- Mislim da je na meni kao influencerici odgovornost da svojim pratiteljima priuštim ono što bi mogli nazvati 'reality check'. Nije sve onako kako se čini, osobito na Instagramu - izjavila je nedavno, a kako fotografije govore više od tisuću riječi, njima prepuštamo da vam prenesu poantu ove priče.

 

25. travanj 2024 09:35