Overlay
Henk Schiffmacher

Nova Taschenova knjiga najveća je arhiva vintage tetovaža: od starih fotografija do predivnih ilustracija, sve vrijedi pogledati!

Piše Stil
Foto Giphy
25. siječnja 2021. - 11:44

Henk Schiffmascher na početku svoje impresivne karijere tattoo majstora nije namjeravao postati povjesničar tetoviranja niti je slutio koliko slavan će zahvaljujući svojoj tehnici postati. Ipak dugogodišnjim prikupljanjem fotografija i ilustracija stekao je nevjerojatnu zbirku koju je sada  objavio Taschen. Knjiga  'A Life in Tattoos: Henk Schiffmacher’s Private Collection of the Art and Its Makers, 1730s–1970s' uključuje tetovaže od autohtonih tradicija naroda Māori i otoka Južnog Tihog oceana do korijena zapadnjačkog tetoviranja starih škola u Europi i SAD-u.

Schiffmacher je od malena govorio da će biti slikar i umjetnik, ali mu je otac inzistirao na klasičnijem obrazovanju. Nizozemac se naposljetku preselio u glavni grad i u Amsterdamu počeo tetovirati geografske oznake iz podruma Hells Angelsa. Od tada je tetovirao svih, od Kurta Cobaina do Lady Gage i usput postao zaljubljenik u različite kulture, stilove i inspiracije.

- Kad sam počeo zarađivati od tetovaža, konvencija itd., osjećao sam se kao da taj novac ne mogu koristiti samo za sebe i da on pripada cijeloj Tattoo zajednici. Zato sam počeo s njim kupovati memorabilije i ilustracije tetovaža i počeo graditi kolekciju koja bi se mogla sačuvati i učiniti dostupnim javnosti, rekao je za Vice UK.

Ta je arhiva na kraju postala Schiffmacher Tattoo Heritage i sada je jedna od najvećih kolekcija suvremenih i povijesnih tetovaža na svijetu. Radu fotografkinje Diane Arbus pripisuje zasluge za inspiraciju za novu knjigu.

- Imala je ogroman utjecaj na mene i svidjelo mi se što se sprijateljila, pa čak i živjela s ljudima koje je fotografirala, a to su bili njrazličitiji ljudi, uključujući one koji su živjeli u cirkusima i ljude s tetovažama, rekao je Schiffmacher. 

- Zaljubio sam se u te ljude čije su tetovaže bile tako otvorene i iskrene. To se razlikuje od onoga što ljudi danas izrađuju, komplicirane tetovaže što ja mislim da one ne bi trebale biti. Cijela ova knjiga govori o pojednostavljenom tipu tetovaža koje mene zanimaju, objasnio je majstor.

Knjiga ima i sva najbolje obilježja Taschenovih izdanja, visoku kvalitetu slika, zanimljiv prijelom i super naslovnicu. Može je se naći i u XL veličini u kojoj su crteži i slike još prilagođeniji za detaljno proučavanje.

25. travanj 2024 15:46