Overlay
Dobar zvuk

Gramofonske ploče su hit: prodaja vinila po prvi put od 80-ih nadmašila prodaju CD-a! Mnogi tvrde da glazba s njih zvuči bolje, evo popisa albuma

Foto Shutterstock
15. rujna 2020. - 09:53

Mislite li da gramofonske ploče kupuju samo hipsteri i senilni starci koji su zaboravili da postoje i CD-i, varate se. Dani vinilnih ploča kao nostalgičnog relikvija prošlosti davno su prošli: ove godine prodaja vinila nadmašila je prodaju CD-a u Sjedinjenim Državama. Prvi put od 1980-ih.

Od prodaje vinilnih ploča ostvaren je u prvoj polovici godine promet od čak 232,1 milijuna američkih dolara, dok je na prodaji CD-a utrženo 129,9 milijuna, stoji u izvještaju američkog Recording Industry Association of America. Evo još malo podataka: u prvoj polovici 2020. prihod od vinila porastao je za 4 posto, dok je prihod od CD-a pao za 48 posto.Uzmite u obzir da je zbog pandemije procvjetala streaming industrija, stoga ovi podaci djeluju još zanimljivije.

Zanimljivo vam bilo ili ne, želite li biti u tijeku, nabavite gramofon. Ako ga već imate, upotpunite kolekciju ploča. Audiofili će vam reći da glazba s ploče zvuči puno bolje i da joj ono poznato pucketanje daje posebnu draž. Nisu u krivu: kad se zvučni zapis komprimira pri prebacivanju u MP3 format pa se potom reproducira, dio podataka se izgubi. Kad slušate ploču, slušate sve što je na nju snimljeno. Ljubitelji analognog zvuka digitalnim zapisima zamjeraju da zvuče neprirodno i iskrivljeno.

Naravno, ove tvrdnje izvor su žestokih polemika.

Naravno, postoje i top-ljestvice albuma i pjesama koji bolje zvuče na vinilu. Jedna od takvih popisa je ovaj, a jedna od pjesama na njemu je ova.

Zanima li vas koji su albumi najtraženiji u vinilnom izdanju, evo i tih podataka, za cijelo prethodno desetljeće.

Na prvom mjestu je Rumors (Fleetwood Mac), potom slijede Back to Black (Amy Winehouse), The Dark Side Of The Moon (Pink Floyd), soundtrack filma Guardians of the Galaxy, Stone Roses ( Stone Roses), AM (Arctic Monkeys), (What's the Story) Morning Glory?(Oasis), Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (Beatles), Nevermind (Nirvana) i Legend (Bob Marley and the Wailers). 

23. travanj 2024 11:43