StoryEditorOCM
Više od sportakao špica sezone

VIDEO ’Spartanci’ zaluđeni Hvarom: ‘Bio sam nindža ratnik i putovao svugdje, ali ovo je najljepše mjesto na svijetu‘

Piše Iva Majić
12. listopada 2024. - 17:27

Hvar ovih dana nije samo turističko, već i pravo sportsko središte. Najsunčaniji hrvatski otok okupirali su moderni “spartanci”, a sve povodom Svjetskog prvenstva pod palicom globalnog brenda Spartan, koji je ujedno i svjetski lider u području utrka s preprekama. Nekima poznatije kao “Obstacle course racing”.

Na prvu izgleda kako su te utrke izdržljivosti i brzine s; preprekama, bodljikavom žicom kroz mulj, zidovima za preskakanje i nošenjem kamenja, rezervirane samo za one najhrabrije i u vrhunskoj formi. Međutim, svi mogu naći svoje “mjesto pod suncem” u Spartanu. Tu se pomiču granice, izlazi iz zone komfora, živi u trenutku i slavi ono što ljudsko tijelo, ali i um može.

Važnost promicanja ovakvog događaja uvidio je i zlatni olimpijac u veslanju, Valent Sinković.

Nevjerojatni Valent, možda nekim našim čitateljima i poznatiji kao splitski zet, je bez ikakvog treninga i priprema sudjelovao na 21 kilometar dugoj “Beast” utrci te ostvario sjajno sedmo vrijeme.

- Nije laganica, ali nije najteže što sam radio u životu. U svakom slučaju je jako zabavno jer se svašta događa. Ima skakanja, nošenja, plivanja, nažalost nema veslanja, tu bih bio u prednosti. Sjajno iskustvo i sigurno ću ovo ponoviti – rekao je Valent Sinković nakon utrke.

image
Zg Hgl Samir/Spartan

Je li ovo neka budućnost sporta u moderno vrijeme?

- Jako dobra je perspektiva ovog posla, osobito nakon što sam i osobno doživio. Mislim da će svatko tko odradi jednu utrku, odraditi njih još puno jer je ovo kao droga, pa tako jedva čekam sljedeću godinu.

U Hrvatskoj je ljepše

Što mislite o Spartan zajednici?

- Preporučio bih ovo i drugim sportašima. Brat će sigurno doći sljedeći put, sad nije mogao jer je bio u Americi. Voli i on ovakve stvari, duga patnja, to je to. Sviđa mi se i ova čitava zajednica tih “spartanaca”. Bodre jedni druge, sretni su za onog do sebe i jako su povezani. Idu po cijelom svijetu na te utrke. Bio sam i u Abu Dhabiju, ali je tu kod nas ipak puno, puno ljepše. Ti pogledi koji su pred tobom dok trčiš nema nigdje. Siguran sam da će se većina natjecatelja vratiti i sljedeće godine.

Došli ste sedmi od ukupno 195 sudionika koje je prošlo kroz cilj u ovoj disciplini. Dobro ste se snašli?

- Jako je važno iskustvo, a kod nekih prepreka nisam točno ni znao pravila ni što moram raditi. Dobio sam i neke kaznene krugove pa sam tu izgubio malo vremena, ali nema veze – zaključio je veselo nakon naporne utrke, zlatni hrvatski veslač.

Osim “Beast” utrke, koja je održana ujutro, popodne je na rasporedu bila i završnica iznimno atraktivne utrke na 100 metara s preponama. Ta disciplina će, kako smo i ranije pisali, biti uvrštena u program olimpijskog modernog petoboja na sljedećim Olimpijskim igrama u Los Angelesu 2028.

I tu je bilo iznenađenja, pa je tako i jedan od “underdogova” uspio svladati svjetskog rekordera, Isaiahju Thomasa koji Hvar neće pamtiti po dobrom, barem što se rezultata tiče, ali ipak mu je Dalmacija u kratko vrijeme prirasla srcu.

- Bavio sam se američkim nindža ratnikom šest godina i nedavno sam se pridružio Spartanu jer mi se sviđa kako zajednica funkcionira. Ovo što oni rade je stvarno fantastično i vjerujte mi, ovaj sport će u budućnosti biti jedan od najvećih kad se priča razvije. Siguran sam da ću baš ja biti zaštitno lice Spartana, jer sam najbolji – rekao je Amerikanac pa dodao:

- Ne mogu opisati koliko mi se sviđa Hvar. Putovao sam svugdje po svijetu, a ovo je najljepše mjesto u kojem sam bio u životu. To mogu reći bez ikakve dvojbe, ovo mjesto je čudesno. Jako je uzbudljivo i lijepo ovdje, nadam se da će se Spartan nastaviti održavati u Hrvatskoj – zaključio je svjetski rekorder na 100 metara. Možda razočaran rezultatom, ali ne i doživljajem. Da ne bi bilo zabune, ovdje se ne radi o slavnom košarkašu, već njegovom imenjaku koji “gazi” Spartan utrkama.

image
Predrag Vuckovic/Predrag Vuckovic/extreme Photo

Filozofija

Ništa ne bi bilo moguće bez vrijednih volontera i odlične organizacije, koja je u Hrvatskoj pod palicom bivšeg sportaša. Aljoša Vojnović kopačke je okačio o klin. Doduše, za nogomet je još uvijek vezan kao stručni komentator na Novoj TV, a sa Spartanom koji je filozofija, a ne samo natjecanje, ostao je blizu sportu.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

- Svi sportski događaji imaju neku prekrivenu poruku iza sebe. Spartan ima desetke milijuna natjecatelja diljem svijeta, a poanta je da svi ti ljudi slave svoj aktivan životni stil na njihovim događajima. Moto Spartan događaja je “do hard sh*t”, takva poruka hoće reći da se kao pojedinci ne smijemo zadovoljavati komfor zonama, već iz njih moramo izlaziti – rekao je Aljoša Vojnović.

Ima li neke poveznice s nogometom?

- Nema direktno, ali opet sam ostao u nečemu što je naslonjeno na sport. Napravio sam pametnu stvar da sam kroz zadnje godine moje karijere počeo školovanje i završio za sport i management marketing, pa sam imao lagan prijelaz s jedne karijere i početak druge. Tek sam u ovome pet godina, ali zaista mislim da sam kroz nogomet i sve ono što odrastanje kroz nogomet donosi, spremao se za ovo – zaključio je Aljoša Vojnović.

Spartan događaj se bliži kraju, za sutrašnji zadnji dan na rasporedu su sprint utrke na 5 i 10 kilometara, uz napomenu kako su svi dobrodošli na Hvar proživjeti ovo posebno iskustvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. listopad 2024 17:29