StoryEditorOCM

UEFA Austrijancima zabranila korištenje hit pjesme tijekom Eura, povezuju je s nekoliko incidenata

1. lipnja 2024. - 15:55

Europska krovna nogometna organizacija Uefa neće dopustiti austrijskoj reprezentaciji korištenje hita "L‘amours toujours" kao svoje himne na Euru u Njemačkoj, rekao je Uefin voditelj službe za odnose s javnošću Christian Wiesmayr u izjavi za njemačku izvještajnu agenciju dpa.

Pjesma koju je snimio talijanski DJ Gigi D‘Agostino bila je uključena u niz incidenata u kojima su posjetitelji utakmica u Njemačkoj izvikivali neprimjerene, rasističke poruke na melodiju desetljećima stare pop-pjesme.

Iz Austrijskog nogometnog saveza (OEFB) su putem priopćenja prokomentirali ovu odluku.

"OEFB se jasno zalaže za toleranciju, različitost i integraciju te je predan promicanju suživota uz poštovanje u svim područjima društva. Nakon nedavnih incidenata zlouporabe, pjesma se neće puštati na utakmicama austrijske reprezentacije."

Austrijski reprezentativci pjesmom su slavili velike pobjede, a redovito se puštala odmah nakon posljednjeg zvižduka.

image
AFP

Stoga je OEFB uvrstio "L‘amours toujours" na popis pjesama za Euro 2024., koji je poslan Uefi na odobrenje u ožujku. Prije nekoliko dana Uefa je obavijestila savez da tu pjesmu ne mogu puštati na njemačkim stadionima.

Nekoliko ružnih incidenata, koji uključuju rasističke povike uz pjesmu izazvali su bijes u Njemačkoj, nakon što su video snimke postale viralne. Policija u nekoliko njemačkih pokrajina također je pokrenula kriminalističke istrage, zbog sumnje na poticanje mržnje.

Video veseljaka ispred ‘puba‘ na otoku Sylt u Sjevernom moru, koji uzvikuju "Stranci van - Njemačka za Nijemce" na melodiju spomenutog hita izazvao je osude širom zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 22:43