StoryEditorOCM
Više od sportakonačno dočekali

Otkrivene ploče splitskim paraolimpijcima i gluhima na Zapadnoj obali: ‘Ima ovdje još puno mjesta za buduće medalje‘

Piše Iva Majić
16. svibnja 2023. - 15:04

Danas je na Zapadnoj obali održana svečanost otkrivanja ploča splitskim osvajačima medalja na Paraolimpijskim igrama i Olimpijskim igrama za gluhe. Ovo je nagrada svima njima koji su na najbolji način promovirali Hrvatsku i Split u svijetu.

Grad pod Marjanom još je jednom pokazao kako cijeni sve uspjehe svojih sportaša bez obzira na kategoriju, spol, sport... Iako je još daleki put ka izjednačavanju vrijednosti medalja u javnosti između sportaša i parasportaša, ovo je svakako jedan put prema tome. Međutim, najveće zasluge naravno da pripadaju primarno sportašima, jer bez njihovim medalja, ne bi bilo ničega od ovoga.

Svečanost je, kako i priliči, počela s pjesmom "Mi smo prvaci", u izvedbi Klape Cambi, a zatim se prisutnima obratio splitski gradonačelnik, Ivica Puljak.

- Danas je jedan od onih dana kada smo posebno ponosni na naš grad. Ovom svečanošću ne ispravljamo nikakve nepravde iz prošlosti jer odluku o postavljanju ploča je donijelo gradsko vijeće u prošlom sazivu i to jednoglasno. Cijeli projekt je trebalo pažljivo razraditi, a jako mi je drago vidjeti radost osvajača, kao i svih onih koji su sudjelovali u tim uspjesima. Također, poruka za sve one mlade kako ovdje ima još jako puno mjesta za buduće osvajače i osvajačice medalja.

Srećom, i vrijeme je poslužilo brojne okupljene, jer kiše nije bilo unatoč sivom nebu iznad "najsportskijeg grada na svitu". Postavljen je veliki broj ploča za osvajače medalja s Olimpijskih igara za gluhe, te četiri za paraolimpijce. Svoju bakrenu ploču, su tako konačno i dočekali: Anđela Mužinić, Antonia Balek, Dino Sinovčić i Ivan Mikulić.  

- Jedva smo dočekali ovaj dan, ponosni smo i sretni jer smo ravnopravni kao i ostali sportaši, ali ima tu još jako puno posla i problema oko izjednačavanja. Ide na bolje, ali jako sporo. Ovo je moja najveća medalja u karijeri i hvala Bogu da smo konačno tu, rekao je Sinovčić, osvajač brončane paraolimpijske medalje u plivanju u Tokiju 2021. godine.

Naravno da su sličnog mišljenja bili i ostali paraolimpijci, a Balek je nadodala: - Nadam se da će sve ovo što sam napravila kao osoba s invaliditetom biti motivacija svim mladima za njihove uspjehe, zaključila je naša paraolimpijka koja u kolekciji ima dvije zlatne medalje iz "kraljice sportova", s igara u Pekingu 2008. godine, iz disciplina bacanja kugle i koplja.

Velika je ovo poruka za javnost, a to je potvrdila i Mužinić, osvajačica srebrne medalje u parovima u stolnom tenisu s igara u Rio de Janeiru 2016. godine: - Naše medalje kao da su sjajnije kad ih i drugi cijene. 

- Jedan simboličan, mali korak da društvo ide ka izjednačavanju, konačno smo i mi dočekali taj "spomenik" svemu onome što smo ostvarili, rekao je Mikulić, srebrni iz Tokija u taekwondou.

Nadamo se kako se na ovome neće stati, jer posla kao što je većina i spomenula ima još jako puno. Međutim, svakako je važno da prije svega društvo i ne samo grad Split, već i Hrvatska, prepoznaje veličine paraolimpijskih medalja, te da cijeni i podržava sve svoje sportaše. A bez obzira na uvjete, medalje s najvećeg sportskog događaja uvijek stižu u grad pod Marjanom, a tko zna, možda će uskoro Zapadna obala postati premala za sva ta odličja...

image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image

 

 

Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:11