StoryEditorOCM

Stipanović i Stojković najbolji sportaši Splita, VK Jadran i ŽNK Split najbolji kolektivi grada

Piše David Kapetanović
27. veljače 2024. - 14:50

Iza nas je još jedna uspješna godina za splitski sport, a kako je već tradicionalno, Splitski savez športova je nagradio najbolje što je grad ponudio u 2023. godini.

U dobro popunjenom Hrvatskom domu nagrade su svečano podijeljene u čak 12 kategorija, a konkurencija je bila velika. Šlag je ostavljen za kraj, kada su uručene nagrade za najbolju sportašicu i sportaša godine.

Tonči Stipanović, član Jedriličarskog kluba Mornar i Lena Stojković, članica TK Marjan su najbolji sportaši, dok su VK Jadran i ŽNK Split najbolje ekipe grada Splita.

Najperspektivniji sportaši su Luka Vušković i Nika Karabatić, članica TK Marjan, a trenerske nagrade su ‘pokupili‘ Marjanov taekwondo trener Veljko Laura i Jozo Jakelić iz Jedriličarskog kluba Marjan.

Nisu zaboravljeni ni parasportaši, Mornarov plivač Dino Sinovčić i džudašica parajudo kluba Yuki Jelena Brešković su parasportaši godine. Gluhi sportaši godine su kuglačica Matea Šipić i rukometaš Marjan Turković.

Pozitivna trema

Svečanost je započena izvođenjem hrvatske himne, nakon koje je uslijedila minuta šutnje za sve preminule sportaše i sportske djelatnike u prošloj godini.

Prikazan je i promo video s najboljim trenutcima splitskog sporta, a svečanost je upriličila i pjevačica Lorena Bućan.

Prvi je na pozornici govorio predsjednik Splitskog saveza Športova Andrija Polić:

- Imam pozitivnu tremu jer se obraćam pred svjetski priznatim sportašima i velikim ljudima. Ovo su bile najbolje godine splitskog sporta, najviše medalja i prvaka. Posebno čestitam i hrvatskim vaterpolistima na Svjetskom prvenstvu i ispričavam se zbog jednog propusta, Drnasinu, Marelji i Posinkoviću. Dogodio se taj propust. Split je uvijek bio i ostat će metropola sporta u ovoj državi - izjavio je Polić.

image

Gradonačelnik Ivica Puljak

Nikola Vilić/Cropix
image

Predsjednik SSŠ-a Andrija Polić

Nikola Vilić/Cropix

Riječ je imao i gradonačelnik Ivica Puljak:

- Split živi sport, nije najsportskiji grad u Hrvatskoj, nego u svijetu. To je zahvaljujući vama koji živite sport puno više nego mi. Split će i dalje podupirati sport.

Sjajna Lena Stojković, svjetska prvakinja i osvajačica Europskih igara u protekloj godini ponijela je titulu najuspješnije sportašice Splita.

- Puno mi znači što me ljudi vide kao uzor, velika je to odgovornost i motivacija. Želim samo nastaviti trenirati i gajiti iste vrijednosti kao do sada - poručila je sjajna Lena.

Europski prvak

Tonči Stipanović je osvojio naslov europskog prvaka u jedrenju i time zavrijedio nagradu najuspješnijeg sportaša Splita.

- Dobro će mi doći ova nagrada jer ću u iduća dva mjeseca imati priliku pokazati koliko sam dobar. Čestitam i vaterpolistima, stvarno vas je bilo lijepo gledati. Vjetar nikad nije isti, i uvijek se moraš prilagoditi - poručio je Tonči.

ŽNK Split najbolje ekipe Splita 2023. godine. Igračice Splita su osvojile Kup i drugo mjesto u prvenstvu. Nagradu je preuzela igračica Petra Michieli-Tomić.

- U ekipi smo prava klapa, okupljamo se često i prije treninga i družimo se van terena. Jedna drugoj smo najveća podrška. Očekujemo pružiti velik otpor u prvenstvu i barem obraniti Kup.

Osvojenim prvenstvom Hrvatske i drugim mjestom regionalne lige Vaterpolski klub Jadran je zaslužio nagradu najuspješnije momčadi Splita u protekloj godini, a predsjednik kluba Mladen Drnasin se osvrnuo i na Svjetsko vaterpolsko prvenstvo koje je Hrvatska osvojila.

- Bilo je šest Jadranovih igrača u Dohi, ne treba zaboraviti Marelju, Posinkovića i liječnika u stožeru. Nekoliko borbi za trofeje je ispred nas ove godine - rekao je Drnasin.

Nika Karabatić iz splitske tvornice medalja TK Marjan, zlatna na europskom juniorskom prvenstvu je napjerspektivnija sportašica godine.

Uspjeh juniora

Još se pamti kako su nas juniori Hajduka razveselili svojim senzacionalnim predstavama u juniorskoj Ligi prvaka, a jedan od najvažnijih igrača te momčadi je bio Luka Vušković koji je najperspektivniji sportaš Splita. Zauzet je zbog igračkih obveza u Poljskoj, umjesto njega nagradu je primio otac Daniel.

Najbolji trener ženskih kategorija je Veljko Laura, trener trofejnog Taekwondo kluba Marjan, dok je nagradu za najboljeg trenera muških kategorija dobio Jozo Jakelić, trener Jedriličarskog kluba Mornar.

Parasportašica Jelena Brešković iz Judo kluba Yuki je osvojila 5. mjesto na Europskom prvenstvu u parajudu i tako zavrijedila nagradu parasportašice godine.

- Hvala što ste me ponovno izabrali. Nije bilo lako, teška je godina iza nas. Natjecanja su bila jako zahtjevna, nije baš išlo kako sam planirala, a za ovu godinu planiram Pariz - rekla je uz smijeh Jelena.

Dino Sinovčić, član PK Marjana je parasportaš godine, drugi na Svjetskom prvenstvu.

- Buran je to život, nema puno slobodnog vremena, ali tako treba biti.

Gluhi sportaši godine su Matea Šipić, osvajačica četiri medalje na Europskom prvenstvu i Marjan Turković, zlatni sa Svjetskog prvenstva gluhih u rukometu.

image

Andrija Polić i najuspješnija sportašica Splita Lena Stojković

Nikola Vilić/Cropix
image

Lukša Jakobušić i Tonči Stipanović

Nikola Vilić/Cropix
image

Hrvoje Kujundžić i najuspješnija paraolimpijka Jelena Brešković

Nikola Vilić/Cropix
image

Antonio Kuzmanic i najuspješniji trener muške ekipe Jozo Jakelić

Nikola Vilić/Cropix
image

Hrvoje Kujundžić i najuspješniji paraolimpijac Dino Sinovčić

Nikola Vilić/Cropix
image

Mladen Drnasin

Nikola Vilić/Cropix
image

Ivica Puljak i Mladen Drnasin

Nikola Vilić/Cropix
image

Milivoj Bebić i Lukša Jakobušić

Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:27