StoryEditorOCM
Više od sporta‘swiftiesi‘ u akciji

NFL ludilo obuzelo je svijet, pa i Hrvatsku. Ali sport je u drugom planu, sve oči uprte su u - Taylor Swift

21. siječnja 2024. - 16:12

NFL je ušao u samu završnicu doigravanja, a globalni interes za najpopularnijim sportom u SAD-u nikad nije bio veći.

Fanova američkog nogometa odavno ima diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, ali ove sezone to se podiglo na novu razinu i oni koje sport kao takav i nije baš zanimao počeli su ga pratiti. Glavni razlog je ljubavna veza Taylor Swift, vjerojatno najpopularnije glazbene izvođačice današnjice, i Travisa Kelceja, ponajboljeg tight enda lige.

Gledanost NFL-a narasla je za sedam posto, čime je ova sezona postala druga najgledanija u povijesti, a taj podatak je itekako važan, iako možda ne zvuči tako, jer je američki nogomet ionako najpopularnija stvar na američkoj televiziji.

Primjerice, ako pogledate Top 10 najgledanijih prijenosa u povijesti SAD-a, na prvom mjestu je slijetanje na mjesec Apolla 11 1969., a onda slijedi osam utakmica Super Bowla prije prijenosa ostavke Richarda Nixona. Pogledamo li samo nedavno završenu 2023., od najgledanijih 100 prijenosa, njih čak 93 otpada na utakmice NFL-a. Na takvom uzorku rast od sedam posto itekako je velik.

image

Kelce u akciji

AFP

Proširimo li to na globalnu razinu, ispred Super Bowla su Svjetsko prvenstvo u nogometu, Tour de France, SP u kriketu, zimske i ljetne Olimpijske igre te finale UEFA-ine Lige prvaka. Dakle, sve sportovi i natjecanja koji su popularni manje-više u cijelom svijetu. Globalna popularnost NFL-a stoga je na neki način fenomen, jer se američki nogomet na vrhunskoj razini igra samo na jednom kontinentu.

Ukupna vrijednost svih franšiza zajedno, koje su vlasnici lige u jednakim udjelima, iznosi preko 160 milijardi eura, a ako u kontekst stavimo nedavno legalizirano sportsko klađenje na razini cijele države, taj iznos predstavlja samo onaj "opipljivo" financijski segment.

Popularnost NFL-a je, dakle, ogromna za jedan takav sport, ali "Swiftiesi" su to svejedno uspjelo podići na još jednu višu razinu.

Sve je počelo u srpnju prošle godina kada je Kelce u podcastu "The New Heights" - kojeg vodi sa svojim bratom Jasonom, inače centrom Philadelphia Eaglesa - rekao da je bio na Taylorinom koncertu i da je napisao svoj broj na narukvicu koju joj je htio dati, ali u tome nije uspio. Kako je pjevačica sama mjesecima kasnije priznala, to njegovo priznanje označilo je početak njihovog druženja.

Nedugo zatim počelo se šuškati da se dvojac druži, šuškanja su prerasla u govorkanja, Travis se na gostovanjima u raznoraznim podcastima i emisijama počeo smješkati na pitanja o njihovoj vezi, a onda je 24. rujna Taylor osvanula na Arrowheadu i uz Travisovu majku Donnu svjedočila razbijanju Chicago Bearsa.

image

Taylor i Donna Kelce, Travisova majka

AFP

Interes za Kelcejem, Chiefsima, Kansas Cityjem i NFL-om preko noći je toliko eksplodirao da je sljedeća utakmica, gostovanje Chiefsa kod standardno očajnih Jetsa, privuklo čak 27 milijuna gledatelja, od čega je najveći rast zabilježen kod djevojčica između 12 i 17 godina (53 posto). Interes je značajno narastao i kod ostalog ženskog dijela publike, odnosno kod žena koje do tada nisu uopće bile ciljana skupina NFL-a.

Prodaja Kelcejevog dresa odmah je skočila za 400 posto, cijene ulaznica za utakmicu protiv beznadnih Jetsa na sekundarnom tržištu su narasle za 43 posto, a Google pretrage vezane za momčad iz Kansas Cityja čak 13 puta.

"Taylor Swift efekt" doveo je NFL u kutke do kojih se čelnici nisu ni nadali da mogu doprijeti, a ljubavna veza pjevačice i tight enda, čiji točan opis posla na terenu mnogi od tih novopečenih fanova još uvijek nisu uspjeli definirati, postala je glavna tema.

Rezultatska kriza u koju su Chiefsi u jednom periodu sezone upali, Kelcejeva neuspješna hvatanja i nikad nervozniji quarterback Patrick Mahomes bili su manje važni toj demografskoj skupini. Glavna pitanja su bila je li Taylor došla na utakmicu i koga je od zvjezdane svite sa sobom povela.

Njen outfit i reakcije u loži u javnosti su počele dobivati gotovo jednaki tretman kao i Kelcejeve osvojene jarde ili Mahomesova dodavanja za touchdown, a taj efekt ne da nije izblijedio, nego je prerastao u pravi fenomen.


Chiefsi su na Božić igrali kod kuće protiv ljutih divizijskih rivala Las Vegas Raidersa i izgubili tek drugi put u posljednjih 13 međusobnih utakmica, ali glavna tema je bila to što je Taylor pratila utakmicu s božićnom kapicom na kojoj je stajao broj 87, onaj koji na dresu nosi Travis.

Prošlog vikenda Chiefsi su pobijedili Miami Dolphinse u Wild Card rundi, a utakmica se inače igrala na -20 Celzijevih stupnjeva, što je bila četvrta najniža temperatura u povijesti NFL-a. Arrowhead je bio standardno ispunjen jednim od najvjernijih navijača u ligi, a pobjeda Kansas Cityja jasna od početka. Korak ka obrani naslova prvaka bio je samo jedna važna stvar, druga je bila pitanje kako je Taylor bila odjevena po toj ekstremnoj hladnoći.

image

Taylor u Kansas Cityju na -20

AFP

Ako vas zanima odgovor, imala je na sebi crvenu jaknu s Kelcejevim imenom i brojem, koju je posebno za nju dizajnirala Kristin Juszczyk, inače supruga igrača San Francisco 49ersa, Kylea Juszczyka.

NFL ludilo koje je pokrenula Taylor Swift proširilo se i na Hrvatsku, sve više žena i mlađe populacije općenito zainteresiralo se za američki nogomet, a kod mnogih to seže dalje od samog praćenja je li u loži pored Taylor bila Blake Lively ili netko drugi i na koji je način ovaj put iskazala svoju "pripadnost" tight endu Chiefsa.

Narastao je interes za sami sport među Swiftiesima, a pohlepni vlasnici franšiza trljaju ruke i u sebi zahvaljuju kantautorici što im je preko noći donijela veću gledanost i samim time veće prihode, koji se, pak, neće baš preko noći sasvim istopiti ako jednog dana slavni par prekine.

Chiefsi u noći s nedjelje na ponedjeljak (po našem vremenu) gostuju kod Buffalo Billsa, a utakmica obećava spektakl. Sve oči bit će uprte u Mahomesa, Kelceja, Josha Allena, Stefona Diggsa  i - Taylor Swift.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:59